OMS: A(H1N1), din virusul gripei porcine, virus de gripă sezonieră

07 Feb 2016 | scris de Magda Marincovici
OMS: A(H1N1), din virusul gripei porcine, virus de gripă sezonieră


În anul 2009, populaţia lumii a avut o imunitate scăzută la virusul A (H1N1) deoarece era un virus nou. Astfel, acesta a provocat o epidemie la nivel global, cu 100.000-400.000 decese estimate în acel an.
După 2009, virusul gripal A (H1N1) a început să circule anual ca un virus al gripei sezoniere, împreună cu virusul gripal A (H3N2) şi virusul gripal B, cu o predominanţa diferită a acestora, în fiecare sezon de gripă.
În sezonul 2015-2016, mai multe ţări din Regiunea Europeană se confruntă cu cazuri grave şi decese cauzate de A (H1N1). Nu există dovezi că virusul gripal sezonier A (H1N1) este mai periculos decât virusul pandemic Virusul gripal sezonier A (H1N1) nu s-a modificat semnificativ faţă de virusul pandemic 2009. De la apariția sa în 2009, virusul gripal A (H1N1) a fost cunoscut pentru faptul că provoacă îmbolnăviri severe la tineri, adulţii sănătoşi, în contrast cu virusul A (H3N2), care provoacă forme severe şi decese în special la persoanele în vârstă. Țările în care circulă virusul gripal A (H1N1) se pot aştepta la o creştere a nivelului de îmbolnăviri severe şi decese la tineri, adulţii sănătoşi, inclusiv la gravide.

Vaccinul gripal
În fiecare sezon, este dezvoltat un vaccin gripal pentru a asigura protecţia împotriva virusurilor gripale care circula (stabilite de cercetări). În emisfera nordică vaccinul gripal pentru sezonul 2015-2016 include tulpini de virus A (H1N1), A (H3N2) şi virus B. Există indicii că vaccinul din acest sezon se potriveşte cu cele mai multe virusuri de gripă sezonieră care circulă. Prin urmare este de aşteptat ca vaccinul actual sa ofere o buna protecţie.
OMS recomandă ca anumite grupuri de persoane considerate la risc crescut de boli severe să fie vaccinate în fiecare an împotriva gripei. Acestea includ persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, rezidenţi ai instituţiilor pentru persoane în vârsta şi cu handicap, femeile gravide, persoanele cu afecţiuni cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare, pulmonare sau afecţiunile neurologice cronice, şi copiii cu vârsta între 6 și 59 luni.

Recomandări
Persoanele cu simptome severe sau neobişnuite asemănătoare gripei trebuie să se prezinte la medic. Indiferent de tipul de virus gripal implicat, gripa este întotdeauna neplăcută, dar de obicei este uşoară şi cei mai mulți oameni se recuperează rapid.
Persoanele cu simptome cum ar fi tuse, strănut, durere în gât, dureri de cap şi febră mică vor lua analgezice şi decongestionante de la farmacie şi vor sta la domiciliu. Persoanele care dezvoltă orice simptome severe şi care nu se ameliorează în termen de 72 de ore de la debut sau care au un risc crescut de boli severe ar trebui să se prezinte la medic, astfel încât tratamentul cu medicamente antivirale (oseltamivir sau zanamivir) să poată fi început cât mai curând posibil. Un astfel de tratament nu ar trebui să fie amânat până la sosirea rezultatelor de laborator.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră