OMS: Vaccinul a scăpat Americile de rujeolă!

28 Sep 2016 | scris de Magda Marincovici
OMS: Vaccinul a scăpat Americile de rujeolă!

Un exemplu îl reprezintă Statele Unite care au eradicat rujeola datorită administrării vaccinului, potrivit unui comunicat al Organizaţiei Panamerciane a Sănătăţii (OPS). Rujeola este o boală virală care a fost eliminată după un efort de 22 de ani, decisivă fiind vaccinarea în masă contra oreienului, rubeolei şi rujeolei.

"Este o zi istorică pentru această zonă geografică şi pentru lumea întreagă, a declarat Carissa Etienne, directoare OPS. "Este dovada succesului remarcabil, că poate fi îndeplinit dacă ţările acţionează împreună pentru un scop comun. Este rezultatul angajamentului luat în urmă cu aproape două decenii, în 1994, când ţările americane s-au angajat să pună punct rujeolei în cursul secolului al 21-lea. 

Menţinerea imunităţii datorită vaccinării contra rujeolei

Rujeola este una dintre bolile cele mai contagioase, mai frecventă la copii. Ea se transmite prin stropii răspândiţi de persoana infectată în timp ce strănută, tuşeşte sau vorbeşte. De asemenea, poate fi luată prin contactul cu secreţii nazale, bucale şi ale gâtului provenite, de asemenea, de la persoane infectate. Rujeola este însoţită de febră, erupţie sub formă de pete roşii, iniţial pe faţă şi în zona urechilor, care se extinde pe tot corpul. Bolnavul este contagios inclusiv în primele zile ale erupţiei. Rujeola poate fi evolua cu o serie de complicaţii grave: infecţii ale urechilor (otite bacteriene, bronşite, laringite, scăderea numărului de trombocite, pneumonie, encefalită, diaree severă

Important este succesul obţinut în lupta contra rujeolei, respectiv eradicarea acestei infecţii. Dar şi mai importantă este menţinerea lui. Pentru aceasta, noi recomandă ca toate ţările americane să-şi întărească sistemele de supraveghere activă şi continuarea imunizării populaţiilor prin administrarea vaccinului, concluzionează OPS şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii. 

În prezent, specialiştii consideră că vaccinarea împotriva rujeolei este o metodă eficientă de prevenire a bolii. De obicei, se foloseşte un vaccin triplu (vaccinul ROR – rujeolă, oreion, rubeolă), care asigură protecţie pentru rujeolă, oreion (parotidita epidemică) şi rubeolă. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră