OMS: Comitet de urgenţă pentru virusul Zika

28 Ian 2016 | scris de Magda Marincovici
OMS: Comitet de urgenţă pentru virusul Zika

Experții OMS vor  decide dacă epidemia constituie ''o urgență de sănătate publică de nivel internațional''.

''Virusul a fost detectat anul trecut în regiunea Americilor, unde se răspândește într-o manieră explozivă'', a mai declarat șefa OMS, în timpul unei reuniuni de informare a reprezentanților statelor membre ale organizației.

În prezent, au fost notificate cazuri în 24 de state și teritorii în regiunea Americilor, iar nivelul de alertă este extrem de ridicat, a adăugat Margaret Chan, citată de EFE.

Potrivit unui expert al OMS, Marcos Espinal, virusul poate infecta 3-4 milioane de oameni pe continentele americane.

Febra Zika, declanșată de virusul cu acelaşi nume, se manifestă cu dureri de cap, slăbiciune, temperatură ridicată, iritații ale pielii și ochi roșii.
La ora actuală, nu există un vaccin preventiv  sau tratament specific împotriva virusului Zika. Tratamentul vizează doar simptomele bolii, ce poate duce la complicații neurologice și malformații, îndeosebi microcefalii la fetuși.

Ca și în cazul febrelor dengue și chikungunya, Zika a luat numele unei păduri din Uganda unde virusul a fost descoperit prima oară, în 1947. Virusul Zika se transmite prin înţepătura țânțarilor Aedes aegypti și a țânțarilor-tigru (Aedes albopictus). Conform OMS, virusul nu se transmite de la om la om, ci prin înţepătura țânțarului.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră