OMS: Prea puține antibiotice contra bacteriilor rezistente!

20 Sep 2017 | scris de Magda Marincovici
OMS: Prea puține antibiotice contra bacteriilor rezistente!

 Potrivit unui nou raport al Organizației Mondiale a Sănătății, numărul noilor antibiotice aflate în curs de realizare este total insuficient pentru a combate amenințarea în creștere a rezistenței la antimicrobiene. 

”Rezistența la antimicrobiene reprezintă o urgență medicală la nivel mondial (...), subliniază dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, într-un comunicat. El subliniază nevoia urgentă de mărire a investițiilor în cercetarea și dezvoltarea acestor medicamente contra infecțiilor rezistente la antibiotice, inclusiv contra tuberculozei.

OMS a recezat 51 de noi produse antibacteriene aflate în curs de testare clinică pentru tratarea în cazul agenților patogeni rezistenți la antibiotice, chiar și contra tuberculozei și infecției diareice, care uneori poate fi mortală. Dar dintre aceste noi antibacteriene, doar opt sunt tratamente noi, susceptibile de a fi integrate în arsenalul tratamentelor cu antibiotice, avertizează OMS în același comunicat. 

De asemenea, OMS, care a lansat în repetate rânduri avertizări privind creșterea rezistenței la antibiotice, a publicat, în februarie 2017, lista celor 12 familii de ”superbacterii” contra cărora este necesară dezvoltarea urgentă de noi tratamente, prioritară fiind tuberculoza.

Raportul OMS subliniază grava lipsă de opțiuni în tratamentul tuberculozei rezistente, care provoacă, anual, aproximativ 250.000 de decese, dar și în Acinetobacter și enterobacterii (Klebsiella și E.coli), care pot provoca infecții grave, adesea mortale, reprezentând o amenințare majoră, mai ales în spitale.  

Dr. Mario Raviglione, directorul programului global OMS, evidențiază că sunt ”foarte puține” forme orale de antibiotice și că cercetarea axată pe tuberculoză este subfinanțată.

Prevenția și folosirea corectă a antibioticelor (pentru om și animal) fac parte din arsenalul de luptă contra acestei amenințări.

Potrivit unui grup de experți internaționali, până în 2050, bacteriile rezistente la antibiotice ar putea ucide până la 10 milioane de persoane, comparabil cu cancerul.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră