OMS: În două săptămâni, vaccinul antipolio trivalent va fi înlocuit cu cel bivalent

16 Apr 2016 | scris de Magda Marincovici
OMS: În două săptămâni,  vaccinul antipolio trivalent va fi înlocuit  cu cel bivalent

Două săptămâni. Acesta este termenul stabilit de Organizația Mondială a Sănătății pentru toate țările pentru a schimba vaccinurile folosite contra poliomielitei.

Purtătorul de cuvânt al OMS a anunțat, într-o conferință de presă de la Geneva, că termenul pentru această înlocuire începe chiar de duminică. OMS recomandă să se folosească versiunea numită bivalent a vaccinului, care nu mai conține decât sușe tip 1 și tip 3.

La nivel global, aproximativ 300 de milioane de vaccin bivalent vor fi folosite în programele de imunizare obișnuită. Pentru a supraveghea ca această tranziție are loc așa cum este prevăzut, mii de observatori independenți vor confirma eliminarea vaccinului actual din unitățile publice și private și din spațiile de stocare refrigerate.

Poliomielita este o boală foarte contagioasă, provocată de un virus, care colonizează sistemul nervos și provoacă paralizia totală în doar câteva ore. Această boală este mai frecventă la copiii sub cinci ani. Poliovirusul sălbatic este prezent încă în Afganistan și Pakistan. În 1988, boala era endemică în peste 125 de țări.

Suntem mai aproape ca niciodată de a elimina total poliomielita din toată lumea și acesta este motivul pentru care suntem în măsură să procedăm la această înlocuire sincronizată, a afirmat Michel Zaffran, director pentru eradicarea poliomielitei în cadrul OMS.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră