OMS: Bacteriile care nu mai pot fi eliminate cu actualele antibiotice: acinetobacter, pseudomonas şi enterobacteriile

27 Feb 2017 | scris de Magda Marincovici
OMS: Bacteriile care nu mai pot fi eliminate cu actualele antibiotice: acinetobacter, pseudomonas şi enterobacteriile

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a publicat, luni, lista cu cele 12 familii de bacterii contra cărora, în cel mai scurt timp, trebuie să se pună la punct noi antibiotice, din cauza riscurilor majore de rezistenţă a acestora la actualele tratamente.
Această listă este orientativă şi are ca scop promovarea cercetării şi dezvoltării de noi antibiotice, explică OMS, care militează pentru limitarea răspândirii bolilor infecţioase incurabile.

Cele mai periculoase 
Riscul este apreciat ca fiind "critic" pentru trei mari familii de bacterii: acinetobacter, pseudomonas şi enterobacterii (dintre care E.coli), rezistente, inclusiv la antibioticele de dată recentă, de ultimă generaţie, fiind la originea majorităţii infecţiilor grave din mediul spitalicesc. 
OMS include şase familii de agenţi patogeni în categoria „prioritate ridicată”, din care fac parte stafilococul auriu, salmonellele şi Helicobacter pylori (bacterie responsabilă în special de ulcerele stomacului), pentru rezistenţa lor la mai multe tipuri de antibiotice.

Trei familii de bacterii sunt p considerate  „prioritate medie”: pneumococul (responsabil de penumonii, meningite), Haemophilus influenzae (otite) şi Shigella spp, cauza unor infecţii intestinale, cum este dizenteria.

Rezistenţa la antibiotice este în creştere, în timp ce opţiunile terapeutice scad rapid, avertizează OMS.

 În septembrie anul trecut, un studiu britanic avertiza că bacteriile rezistente ar putea să ucidă până la 10 milioane de persoane anual până în 2050, ca şi cancerul.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră