Obezitatea este legată direct de microbiot!

03 Iul 2017 | scris de Magda Marincovici
 Obezitatea este legată direct de microbiot!

O echipă de specialiști americani de la Cleveland Clinic demonstrează legătura între microbiot și obezitate. Ei își expun rezultatele obținute în revista Cell Reports, susținând că, blocând acest proces, sunt posibile prevenirea obezității, a rezistenței la insulină și lupta contra depozitării grăsimilor, transmite pourquoidocteur.

Cercetătorii s-au interesat în mod special de o moleculă produsă de flora intestinală, oxid de trimetilamină (TMAO). Aceasta este secretată de bacteriile intestinale în timpul digerării de carne roșie, mezeluri și ouă. 

Precedentele studii aparținând aceleiași echipe au arătat că o cantitate importantă de TMAO este asociată cu bolile cardiovasculare, accidentul vascular cerebral sau criza cardiacă. Dozarea acestei molecule permite chiar aprecierea riscului de accident cardiac.

Dat fiind că bolile cardiovasculare și obezitatea sunt legate în mod direct, echipa de cercetători avea suspiciunea că molecula TMAO ar putea fi implicată în ambele patologii. Pentru a afla cum stau lucrurile, cercetătorii au studiat șoareci modificați genetic, astfel încât nu erau capabili de a produce această moleculă.

Rezultatele au arătat că șoarecii păreau a fi protejați de obezitate, chiar dacă ei erau hrănți cu alimente bogate în grăsimi și hipercalorice. În plus, acești cobai prezentau mai multe grăsimi brune decât albe, care îi ajută să lupte contra luării în greutate.

Dar mai interesant este faptul că aceste rezultate s-au verificat și la om. Studiul pe oameni a fost efectuat pe un lot format din 435 de pacienți, cu un nivel ridicat al TMAO. Astfel, această moleculă a fost asociată cu o incidență foarte mare a diabetului de tip 2 și obezității. 

Pentru autorii studiului, aceste rezultate reprezintă o dovadă suplimentară privind rolul microbiotului în apariția obezității, dar și a altor boli asociate cu această tulburare metabolică.  

Rezultatele evidențiază o nouă cale de acțiune, în sensul manipulării microbiotului astfel încât să se poată combate epidemia de obezitate și diabet, concluzionează dr. Mark Brown, coordonatorului studiului. Folosirea de antibiotice sau de probiotice ar putea, de exemplu, să ajute la refacerea echilibrului microbiotului. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră