Băuturile carbogazoase : Conţinut de zahăr diferit de la o ţară la alta

01 Oct 2015
Băuturile carbogazoase : Conţinut de zahăr diferit de la o ţară la alta
Conţinutul de zahăr din băuturile carbogazoase cele mai consumate  înregistrează diferenţe majore de la o ţară la alta. Unele dintre aceste băuturi conţin de şapte ori mai mult zahăr în unele ţări, comparativ cu altele, scrie Top Sante.

Asociaţia britanică Action on Sugar, care militază pentru reducerea cantităţii de zahăr adăugate în produsele agro-alimentare, a analizat conţinutul de zahăr din principalelor băuturi carbogazoase. Astfel, Action on Sugar a descoperit, de exemplu că un Sprite vândut în Austria conţine 19 grame de zahăr în timp ce, în Thailanda, conţine 47 de grame. Sau că Schweppes vândut în Argentina conţine 16 grame, iar în SUA, 45 de grame.

Abosorbim mult zahăr în câteva secunde

« Diferenţa de la o ţară la alta poate ajunge la echivalentul a 7 linguri de zahăr pentru unele sortimente de carbogazoase », subliniază asociaţia britanică. Din 274 băuturi carbogazoase îndulcite testate, cercetătorii au constatat că fiecare cutie ar avea o etichetă de culoare roşie, care indică o doză extrem de ridicată de zahăr. Dar, în general, în SUA şi în Canda, s-au găsit 4 din 7 băuturi cu un conţinut de zahăr mai ridicat, comparativ cu cele din  Europa.

În 2030, în lume, se estimează că 2,16 miliarde de persoane vor fi supraponderale, dintre care 1,12 miliarde vor suferi de obezitate.  « Această anchetă ilustrează faptul că industria băuturilor carbogazoase este una din cauzele pandemiei de obezitate », a declarat prof. dr . în medicină cardiovasculară Graham MacGregor, de la Universitatea Queen Mary din Marea Britanie.

Prof. dr. MacGregor subliniază că reducerea cantităţii de zahăr din aceste bături ar trebui să fie o prioritate la nivel global. « Consumând o asemenea băutură, corpul nostru absoarbe o cantitate mare de zahăr în câteva secunde, un gest toxic pentru metabolism », avertiza cu câteva luni în urmă Elissa Epel, profesor de psihiatrie la Universitatea din California, avertizând că a bea carbogazoase zilnic contribuim la îmbătrînirea celulelor sistemului imun cu aproximativ doi ani.  

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră