Obezitatea, un pericol pentru creier!

22 Oct 2016 | scris de Magda Marincovici
Obezitatea, un pericol pentru creier!


Obezitatea ar putea fi cauza inflamației creierului și a declinului cognitiv la persoanele adulte, potrivit unui studiu publicat în revista medicală Brain, Behavior and Immunity.

Cercetătorii de la Universitatea Arizona (SUA) au efectuat un studiu cu date medicale colectate de la 20.000 de persoane de la English Longitudinal Study of Aging, monitorizate timp de șase ani, cu vârste de 50 de ani și peste, scrie topsante.

Cercetătorii au realizat două analize, una pe un eșantion de 9.000 de persoane. Apoi, ei au verificat rezultatele pe al doilea grup de persoane (12.500).

Astfel, cercetătorii susțin că asocierea dintre indicele de masă corporală (IMC), valorile proteinei C-reactivă (CRP), marker recunoscut în inflamație și performanța cognitivă. Astfel, ei au stabilit că un IMC mare poate avea un impact negativ asupra funcției cognitive în cazul persoanelor în vârstă.

Cu cât IMC-ul este mai mare cu atât inflamația este mai mare, explică Kyle Bourassa, autorul principal al studiului.

Studiile anterioare au arătat că inflamația, în special la nivelul creierului, poate avea consecințe negative asupra funcționării creierului și proceselor cognitive, mai spune Kyle Bourassa.

Această concluzie mai are nevoie de noi dovezi, în așa fel încât să se poată demonstra categoric legătura dintre obezitate și declinul cognitiv, motiv pentru care, deocamdată, nu se poate susține că revenirea la greutatea normală ar putea să modifice acest proces.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră