Cancerul de prostată, mai sever în cazul pacienților obezi

16 Ian 2016 | scris de Magda Marincovici
Cancerul de prostată, mai sever în cazul pacienților obezi


Se știe că există o legătură între cancer și obezitate: un indice de masă corporală (IMC) de peste 30 favorizează apariția cancerului de vezică biliară, rinichi, uter, la femei. Iată că noul studiu efectuat de cercetătorii francezi arată că la bărbați obezitatea determină dezvoltarea (nu apariția) cancerului prostatei.

Studiul, publicat în revista de știință Nature Communication, a fost efectuat pe 100 de eșantioane prelevate din tumori maligne. Celulele infectate din prostată aveau capacitatea de a propaga boala spre alte ale organe din apropiere, prin intermediul țesutului adipos periprostatic (PPAT).

Potrivit cercetărilor francezi, unii receptori prezenți pe celulele adipoase (receptorul CCL7, de exemplu), ar atrage celulele afectate de cancer (dotate cu receptori compatibili), penru ca apoi să le răspândească în corp. Cercetătorii au descoperit că acest proces de migrare este mai frecvent și mai ușor la bărbații suferinzi de obezitate (la acești pacienți, PPAT este mai dens).

Pentru a verifica această ipoteză, a fost realizată un studiu pe rozătoare. Astfel, la rozătoarele suferinde de obezitate, cancerul prostatei era mai agresiv și mai rezistent la tratamente. În timp ce, rozătoarele cu un IMC normal (între 18,5 și 25) au răspuns mai bine la tratamentele anti-cancer administrate.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră