Adolescenți obezi, azi, adulți bolnavi de Alzheimer, mâine!

11 Dec 2016 | scris de Magda Marincovici
Adolescenți obezi, azi, adulți bolnavi de Alzheimer, mâine!


Cercetătorii de la Școala de sănătate publică și medicină de la Universitatea ebraică Hadassah Braun (Israel), sub coordonarea profesorului Jeremy Kark, au folosit datele privitoare la greutate și talie în cazul a 507 de persoane, care au fost monitorizate 33 de ani, pornind de la vârsta 17 ani. De asemenea, a fost evaluată prin diverse metode inclusiv poziția socio-economică a acestor persoane.

Cercetătorii au observat că repercusiunile asupra funcției cognitive sunt cu atât mai dramatice în cazul copiilor din grupurile socio-economice defavorizate. Este vorba de adolescenți obezi din familii sărace care sunt mai expuși riscului de a avea probleme cognitive mai târziu, când vor avea vârste de aproximativ 40 – 50 de ani.

De altfel, autorii acestei cercetări subliniază că poziția socio-economică poate juca un rol special în traiectoria funcției cognitive în cazul evoluției unei persoane, detaliu care a fost foarte rar analizat în alte studii.

Alimentație sănătos și exerciții fizice
Studiul cercetătorilor israelieni arată că impactul obezității asupra funcției cognitive la maturitate debutează în adolescență, independent de eventualele pierderi în greutate intervenite ulterior.

În concluzie, autorii studiului recomandă o alimentație sănătoasă și efectuarea de exerciții fizice pentru a preveni obezitatea și consecințele acestei boli.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră