O operație și un nou drum în viață pentru o fetiță născută cu trei picioare

28 Apr 2017 | scris de Magda Marincovici
O operație și un nou drum în viață pentru o fetiță născută cu trei picioare

Înainte de această intervenție chirurgicală lungă și rară, șansele de supraviețuire ale fetiței de trei ani, din Bangladesh, născută cu trei picioare, erau foarte mici, este subiectul unui amplu articol în L’Express. 
Fetița este acum la Bangladesh, după această complicată operație efectuată în Australia, poate să meargă și să alerge în mod normal, a anunțat medicul ei, vineri. Choity Khatun, în vârstă de trei ani, a fost dusă la Melbourne, anul trecut, de o organizație caritativă (Children First).

O echipă de chirurgi a studiat îndelung modul de refacere a anatomiei acestei fetițe. Un geamăn a crescut în afara bazinului, dar acesta nu era decât o parte a geamănului.

Problema este că vorbim despre un caz unic, deci a trebuit să determinăm ce era, explică Chris Kimber, șeful departamentului de chirurgie pediatrică a spitalului pentru copii Monash.

Când a sosit în Australia, fetița suferea de malnutriție și nu putea merge corect, mai spune dr.Kimber.

În urma consultațiilor între experți din Europa și Statele Unite, chirurgii au pus la punct toate datele pentru o operație care avea ca obiectiv retragerea resturilor din al treilea picior, din care o parte  a fost extrasă în Bangladesh – , dar și extirparea și refacerea altor organe. Părți ale corpului unui geamăn s-au dezvoltat în perineul fetiței (totalitatea țesuturilor formau planșeul bazinului mic, între anus și părțile genitale).

Chirurgii au examinat-o pe fetiță multe ore, sub anestezie, și au descoperit că ea avea mai multe organe duble: rect, anus, vagin și uter. De asemenea, ea suferea de incontinență.

În total, opt medici specializați în reconstrucții genitale și al bazinului au participat, în noiembrie anul trecut, la această intervenței chirurgicală extrem de rară, care a durat peste opt ore, a precizat dr. Chris Kimber. Chirurgii au reușit să rezolve incontinența, adică are un nou control al emisiei de materii fecale și urină, ceea ce este extraordinar, spune dr. Kimber.

Fetița este parțial nevăzătoare, dar nu a putut fi tratată de un oftalmolog al spitalului. Choity poate totuși să vadă pe unde merge și aleargă, spre imensa bucurie a mamei ei, Shima Khatun, în vârstă de 22 de ani. Acum, totul este bine. Fetița poate să se joace ca și ceilalți copii, mărturisește cu bucurie mama la Channel Nine. 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră