O dilemă des întâlnită: Să iau sau nu un medicament expirat? Ar trebui aruncat sau nu?

16 Feb 2018 | scris de Gabriela Antoniu
O dilemă des întâlnită: Să iau sau nu un medicament expirat? Ar trebui aruncat sau nu?

Cu o durere de cap sfredelitoare, vă duceţi la dulapul de medicamente pentru un anumit calmant, dar constataţi că data de expirare de pe flacon a depăşit un an. Deci, a expirat medicamentul? Îl luați sau nu? Dacă veţi lua calmantul, va fi o greșeală fatală sau preferaţi să suportaţi durerea de cap?

Este una dintre dilemele cu care se confruntă mulți dintre noi, într-un fel sau altul. Un articol publicat Psychopharmacolicology Today oferă câteva sfaturi, conform health.harvard.edu.

Se pare că data de expirare a unui medicament  reprezintă ceva, dar probabil nu ceea ce credeți dvs. De când a fost adoptată o lege în 1979, producătorii de medicamente sunt obligaţi să indice o dată de expirare a produselor lor. Aceasta este data la care producătorul poate garanta întreaga potență și siguranță a medicamentului.

Majoritatea informaţiilor cunoscute despre datele de expirare a medicamentelor provin dintr-un studiu realizat de Administrația americană pentru Alimentație și Medicamente (FDA) la cererea armatei. Cu un stoc mare și costisitor de medicamente, militarii s-au confruntat cu aruncarea și înlocuirea medicamentelor la fiecare câțiva ani. Ceea ce au descoperit în studiu este că 90% din mai mult de 100 de medicamente au fost perfect folositoare chiar și după 15 ani de la data expirării.

Deci, data de expirare nu indică, într-adevăr, un moment la care medicamentul nu mai este eficient sau nu a devenit sigur pentru utilizare. Autoritățile medicale declară că medicamentele expirate sunt în siguranță, chiar și cele care au expirat cu ani în urmă. O excepție rară la aceasta poate fi tetraciclina, dar raportul pe această temă este controversat în rândul cercetătorilor.

Este adevărat că eficacitatea unui medicament poate scădea în timp, dar o mare parte din potența inițială rămâne încă la un deceniu după data de expirare. Excluzând nitroglicerina, insulina și antibioticele lichide, cele mai multe medicamente sunt de lungă durată precum cele testate de armată. Plasarea unui medicament într-un loc răcoros, cum ar fi un frigider, îl va ajuta să rămână activ timp de mulți ani.

Este data de expirare un brand de marketing al producătorilor de medicamente, pentru a vă aproviziona dulapul de medicamente și buzunarele lor în mod regulat? Puteți să priviţi problema din acest unghi. Sau altfel: datele de expirare sunt foarte conservatoare pentru a vă asigura că primiţi ce ați plătit. Și, într-adevăr, dacă un producător de medicamente trebuie să efectueze teste de expirare pentru perioade mai lungi, le-ar încetini capacitatea de a scoate pe piaţă formule noi și îmbunătățite.

Data viitoare când vă confruntați cu dilema privind termenul de valabilitate al unui medicament, luați în considerare ceea ce ați citit aici. Dacă data de expirare a trecut de câțiva ani și este important ca acesta să fie 100% eficient, vă recomandăm să vă gândiţi la cumpărarea unui nou flacon. Dacă aveți întrebări legate de siguranța sau eficacitatea oricărui medicament, adresați-vă farmacistului. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră