În următoarele 2 luni, în 70 de unităţi medicale, controale privitoare la infecţiile nosocomiale şi utilizarea antibioticelor

08 Feb 2016 | scris de Magda Marincovici
În următoarele 2 luni, în 70 de unităţi medicale, controale privitoare la infecţiile nosocomiale şi utilizarea antibioticelor

“În următoarele 2 luni, vom începe în 70 de spitale de urgență, institute, spitale mari mai multe evaluări pe baza unor chestionare care vor fi analizate de către specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică pentru a se identifica un calendar de măsuri privind resursele umane, dezvoltarea de ghiduri și metodologii de diagnostic și supraveghere a infecțiilor nosocomiale și rezistenței la antibiotice, modificări în structura organizatorică și de personal a unităților sanitare și completarea echipamentelor și dotărilor necesare activității în aceste domenii. Vrem să dezvoltăm programul de supraveghere și control al infecțiilor nosocomiale existent, care este în acest moment un program restrîns” a anunţat conf.dr. Victor Strîmbu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Pe termen mediu, se intenționează dezvoltarea în spitale a unor activități care să permită utilizarea judicioasă a antibioticelor, supravegherea și intervenția eficace, dar și încurajarea raportării infecțiilor nosocomiale, pe baza unor indicatori măsurabili.

De asemenea, planul are în vedere și creșterea nivelului de cunoaștere în cazul personalului medical privind infecțiile nosocomiale și rezistența bacteriană cu modificarea percepției punitive a diagnosticării și declarării acestora.

Ghiduri, protocoale, structuri funcţionale
Prof. Alexandru Rafila estede părere că trebuie să dispară percepția punitivă asupra infecțiilor nosocomiale. “Această percepție punitivă de foarte multe ori a împiedicat raportarea reală și cunoașterea fenomenului din partea managerilor care aveau ca indicator de performanță prezența acestor infecții în spitalele pe care le coordonau și acest lucru putem să îl rezolvăm din punct de vedere administrativ. Nu există spitale de pe această planetă unde să nu existe astfel de infecții. Important este să le depistăm și să încercăm să evităm cazurile grave de infecție și cazurile de infecție produse de germeni multirezistenți".

Din 2017, este posibilă implementarea unui set de 13-14 acțiuni specifice fiecărui spital, cu indicatori foarte clar măsurabili, care să răspundă tuturor întrebărilor și preocupărilor atât pentru personalul medical, cât și pentru publicul larg.

"Nivelul de raportare în România a infecțiilor nosocomiale este undeva în jur de 0,25% de persoane internate în spital. Practic asta înseamnă că din 400 de persoane internate una are infecție nosocomială, acesta este nivelul de raportare din România. În Europa avem între 5 și 7,5% cel puțin infecții nosocomiale. Probabil că în termen de 30 de zile chestionarele vor ajunge în spitale", a precizat prof. Rafila.

Conf dr. Gabriel Popescu, medic infecționist la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balș”, spune că vor fi realizate ghiduri și protocoale de combatere a infecțiilor nosocomiale și de utilizare a antibioticelor în spital, care vor sta la baza activității de zi cu zi în unităţile medicale.
"Spitalele să aibă în componenţa lor structuri bine definite şi funcţionale, care să se ocupe de prevenirea şi combaterea infecţiilor nosocomiale atunci când apar, îngrijirea acestor pacienţi atunci când apar, astfel ca ei să nu devină o sursă de noi infecţii nosocomiale, în acelaşi timp să avem un alt compartiment bine definit, care să sprijine prescrierea judicioasă, buna practică a administrării de antibiotice în spital", spune conf. dr. Gabriel Popescu.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră