Ce face nicotina pe faţa fumătorilor? Provoacă acnee, creează cratere şi dilatează porii

09 Iul 2015
Ce face nicotina pe faţa fumătorilor? Provoacă acnee, creează cratere şi dilatează porii
 La lista lungă de nenorociri provocate de tabagism localizate mai ales la nivelul plămânilor, cercetătorii britanici mai adaugă una: acneea. Studiul consacrat legăturii directe dintre apariţia acneei şi tabagism a fost prezentat la Congresul anual de dermatologie (7 iulie a.c., Marea Britanie). Cercetătorii au inclus în studiu 992 de persoane cu acnee severă de cel puţin opt ani. Printre aceste persoane, fumătorii aveau aproape de două ori mai multe cicatrice pe faţă. Ceea ce i-a condus pe cercetători la concluzia că tabagismul împiedică procesul de cicatrizare. Pe termen lung, fumatul formează „cratere” vizibile pe pielea fumătorilor.


Care este explicaţia? Nicotina, substanţă vasoconstrictoare, reduce fluxul sanguin şi frânează transportul de molecule care au misiunea de a repara cicatricele. Tot din cauza nicotinei la fumători are loc o proliferare a bacteriilor care provoacă acneea. Celule sistemului imun, ca şi macrofagele, au probleme de deplasare acolo unde este nevoie de ele din cauza aportului insuficient de sânge şi, aşa, se reduce capacitatea lor de a lupta cu bacteriile patogene.

După ce provoacă acnee, mai contribuie şi la dilatarea porilor, mai ales în cazul femeilor adulte fumătoare. În 2009, un studiu publicat în revista Dermato-Endocrinology arăta că 80% dintre participanţi, care erau fumători, sufereau de acnee severă. Autorii studiului au pus această prevalenţă îngrijorătoare pe rolul nefast al nicotinei asupra celulelor pielii. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră