Ministrul Sănătăţii: Citostaticele nu pot fi distribuite până nu sunt stabilite preţurile

10 Mar 2017 | scris de Magda Marincovici
Ministrul Sănătăţii: Citostaticele nu pot fi distribuite până nu sunt stabilite preţurile

Ministrul Florian Bodog  a început demersurile pentru aprovizionarea cu medicamente oncologice, inclusiv pentru copiii suferinzi de cancer, dar nu pot fi distribuite, deoarece  
un ordin al fostului ministru al Sănătăţii a schimbat procedura de stabilire a preţului.
 
„Vreau să vă spun ce am făcut până în momentul de față, că n-am stat să dorm în minister. Am cinci preţuri pentru cinci medicamente în avizare juridică – și acestea pot fi semnate azi -, şi nouă preţuri la care nu pot umbla pentru că fostul ministru a modificat ordinul de nevoi speciale, iar stabilirea preţului se face prin raportare la cel mai mic preţ din 12 ţări de referinţă. Dacă eu găsesc medicamente în una din ţările care nu plăteşte clawback, firma nu-l va aduce la preţul respectiv în România, eu nu voi putea să-i aprob un preţ mai mare. Motiv pentru care am demarat deja procedura de schimbare a acestui ordin”, a precizat ministrul Sănătăţii.  

Acesta a mai declarat că: „Luni după-amiază, nimeni nu plecă din minister până nu dau drumul acestui ordin”.

Cosmegen şi dacarbazina

Referitor la cosmegenul, unul din medicamentele care lipsesc, ministrul Sănătăţii a spus: „ l-am adus la Unifarm, dar prețul nu poate fi aprobat din cauza acestui ordin. Promit părinţilor că acest ordin va fi modificat luni și voi semna ordinul de preţ. În ceea ce privește dacarbazina -achiziția se face prin licitaţie de către spitale - m-am asigurat şi am vorbit cu preşedintele comisiei de oncologie care m-a asigurat că produsul e pe stoc şi după ce se încheie procedura, spitalele vor beneficia de el.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră