Ministrul Florian Bodog: „Vaccinul este precum botezul pentru copil. Atunci de ce să nu vaccinăm copiii?”

11 Mai 2017 | scris de Magda Marincovici
Ministrul Florian Bodog: „Vaccinul este precum botezul pentru copil. Atunci de ce să nu vaccinăm copiii?”

Pentru convingerea părinților care refuză să-și vaccineze copii, ministrul sănătății atrage atenția  că vaccinul poate preveni boli foarte grave și a invocat o vorbă potrivită căreia, vaccinul este precum botezul. 

„Circulă o vorbă că vaccinul este precum botezul pentru copil. Atunci de ce să nu vaccinam copiii?”, a spus ministrul Florian Bodog la dezbaterea proiectului legii vaccinării de la Institutul Național de Sănătate Publică

Cu această ocazie, ministrul Sănătății a  precizat că părinții trebuie să răspundă dacă au refuzat vaccinarea și copilului i s-a întămplat ceva. 
"Practic, părinţii au obligaţia să îşi prezinte copilul la medic, au obligaţia să fie informaţi cu privire la calitatea şi la reacţiile adverse sau la ceea ce se poate întâmpla în timpul procesului de vaccinare, însă nimeni nu îi pedepseşte. Dar eu cred, în acelaşi timp, că părintele trebuie să răspundă dacă, urmare a refuzului vaccinării, copilului i se întâmplă ceva, şi asta cred că este într-o societate normală”, a spus ministrul Bodog. 

Totuși, ministrul Sănătății a ținut să precizeze foarte clar că vaccinarea nu se face cu forța, cu arcanul sau cu polițiști care îi încătușează pe cei care resping vaccinul. De asemenea, ministrul a subliniat că nu este permis ca unui copil nevaccinat să i se refuze înscrierea într-o școală, pentru că astfel i se încalcă dreptul la educație.

Potrivit proiectului legii vaccinării, aflat în dezbatere publică, dacă unii părinți care resping vaccinarea copilului, pot fi sesizate instituțiile abilitate "privind constatarea infracţiunii de rele tratamente aplicate minorului de către părinţi sau reprezentanţi legali în cazul minorului care împlineşte vârsta de 3 ani şi nu a primit vaccinurile obligatorii corespunzătoare vârstei".

Proiectul legii vaccinării prevede responsabilităţi pentru toţi cei implicaţi în procesul de vaccinare, dar părinții nu vor fi obligați și nu vor face pușcărie așa cum s-a dezinformat în ultima vreme. 

"Sancţiuni la momentul de faţă nu există, însă prevede responsabilităţi pentru toată lumea şi eu cred că este important acest lucru, cred că trebuie să dăm un semnal de normalitate. Nu cred că lucrurile se discută la nivel de proteste în ţară sau la nivel de a fi împotriva unui fenomen, unui proces absolut normal. Şi nu cred că dezinformând lumea şi spunând că părinţii vor fi obligaţi şi vor face puşcărie pentru că nu lasă copiii să fie vaccionaţi este o chestiune serioasă”, a subliniat ministrul Bodog. 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră