Ministerul Sănătății: Începând de anul viitor, primul program de depistare precoce a cancerului de sân

06 Noi 2017 | scris de Magda Marincovici
 Ministerul Sănătății: Începând de anul viitor, primul program de depistare precoce a cancerului de sân

La începutul anului viitor, se va derula primul program-pilot de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament a cancerului de sân, cu finanțare nerambursabilă în valoare de 21 de milioane de euro, anunță Ministerul Sănătății (MS). 

Din comunicatul de presă al MS, emis luni,  programul de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân se va derula pe o perioadă de cinci ani și presupune testarea a peste 30.000 de femei, dintre care jumătate aparținând categoriilor vulnerabile din punct de vedere socio-economic: zone defavorizate, mediul rural, șomere, grupuri etnice vulnerabile.

Ministerul Sănătății precizează că ”beneficiază de fonduri europene de peste 191 de milioane euro pentru derularea a cinci programe naționale de screening al cancerului de col uterin, cancerului de sân, tuberculozei, hepatitelor B, C și D, precum și pentru screening prenatal. O parte din fonduri vor fi utilizate și pentru formarea personalului medical din domeniile vizate de aceste proiecte". 
Proiectul vizează patru regiuni de dezvoltare, Nord-Vest și Vest, respectiv Nord-Est și Sud-Est.

Concret, potrivit Ministerului Sănătății, aceste fonduri se vor asigura gratuit servicii de screening prin testare mamografică, evaluări ecografice ale leziunilor mamare incipiente depistate, biopsierea și confirmarea anatomopatologică a leziunilor suspecte și preluarea în tratament a pacientelor confirmate cu leziuni mamare incipiente.

Programul, care prevede și acțiuni de educare și informare a femeilor și de sprijinire și consiliere a celor diagnosticate, se va derula conform ghidurilor europene de asigurare a calității programelor de screening pentru cancer.

"Acest program-pilot va furniza ghiduri și protocoale de testare, diagnostic și tratament ale cancerului de sân, va pregăti personal medical și va dezvolta infrastructura, astfel încât să putem extinde testarea la nivel național”, subliniază Florian Bodog, ministrul Sănătății.

De asemenea, mai precizează că, ”până la sfârșitul anului 2017, Ministerul Sănătății intenționează finalizarea de noi apeluri în domeniul derulării programelor de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului colorectal și pentru programul de screening pentru identificarea pacienților cu factori de risc cardiovascular, ce are ca scop reducerea morbidității și mortalității prin boli cardiovasculare.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră