Migdale: Bune la inimă şi la cap, scad colesterolul rău şi te ajută să slăbeşti

19 Sep 2016 | scris de Magda Marincovici
Migdale: Bune la inimă şi la cap, scad colesterolul rău şi te ajută să slăbeşti

Ca toate oleaginoasele, migdalele au tot ce trebuie pentru a ne proteja sănătatea. Recent, cercetătorii americani au demonstrat că migdalele, consumate zilnic, au efecte benefice asupra sănătăţii. A mânca, zilnic, aproximativ 10 migdale stimulează consumul de alimentate bogate în proteine, în detrimentul consumului de alimente cu calorii goale (alimente bogate în grăsimi şi/sau zahăr, care nu au nici o valoare nutritivă). Participanţii la studiu, adulţi şi copii, au consumat, de asemenea, mai multă vitamina E şi magneziu, după trei săptămâni în care au introdus migdale în regimul zilnic. Ceea ce este foarte important, deoarece vitamina E şi magneziul sunt prea puţin consumate atât de adulţi, cât şi de copii.

Prevenirea bolilor cardiovasculare
Migdalele sunt bogate în grăsimi monosaturate, grăsimi bune, care protejează sistemul cardiovascular. Astfel, 30 de grame de migdale conţin 13 grame de grăsimi nesaturate şi 1 gram de grăsimi saturate.

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Harvard pe un lot de 500.000 de persoane, trei porţii, respectiv 28 de grame de migdale, săptămânal reduc cu 24% riscul de infarct miocardic fatal, cu 22% riscul de atac cardiac nefatal şi cu 13% riscul de diabet.

Pe de altă parte, rezultatele a 25 de studii indică faptul că 67 de grame de migdale sau alune, zilnic, ajută la reducerea nivelului colesterolului total la jumătate în cazul participanţilor la cercetare (adulţii aveau fie un nivel ridicat al colesterolului, fie un nivel normal). De asemenea, această raţie zilnică de migdale a permis reducerea cu 7,4% a colesterolului rău (LDL) şi creşterea celui bun cu 8,3%, datorită acţiunii fitosterolilor.

Astfel, consumul regulat de migdale (nesărate) contribuie la ţinerea sub control a hipertensiunii, datorită conţinutului bogat în potasiu. Acest oligoelement ajută la normalizarea valorilor tensiunii arteriale, prin eliminarea excesului de sare din sânge.

În 2013, un studiu publicat în British Medical Journal indica faptul că mărirea aportului de potasiu este benefic pentru persoanele hipertensive. Acelaşi studiu a ajuns la concluzia că o cantitate suficientă de postasiu în sânge reduce cu 24% riscul de accident vascular cerebral.

Încetineşte declinul cognitiv
Migdalele sunt bune pentru inimă, dar şi pentru cap. Un studiu, realizat în 2015, pe 447 de persoane cu vârsta medie de 67 de ani, aduce dovezi potrivit cărora un regim mediteranean completat cu migdale ţine la distanţă declinul cognitiv.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră