Mierea îi protejează pe fumători, dar soluția cea mai bună este renunțarea definitivă la țigară!

09 Ian 2016 | scris de Magda Marincovici
Mierea îi protejează pe fumători, dar soluția cea mai bună este renunțarea definitivă la țigară!

Corpul nostru produce în mod natural radicali liberi, ca rezultat al unor procese chimice ireversibile. Aceste molecule instabile sunt implicate în special în accelerarea procesului de îmbătrânire a pielii și apariția unor boli degenerative, cum este maladia Alzheimer. Din fericire, în mod natural, radicalii liberi sunt produși în cantități mici. Ceea ce nu mai este valabil în cazul persoanelor fumătoare. Deoarece tutunul accelerează procesele de formare a radicalilor liberi în organism, aceștia fiind una dintre cauzele apariției cancerelor.

Un studiu, publicat la 8 ianuarie 2016 în revista de știință Toxicological and Environmental Chemistry, demonstrează că mierea poate fi un aliat în cazul fumătorilor.

Pentru a demonstra, cercetătorii au efectuat experimente pe două grupuri de voluntari fumători. Primul grup a consumat circa 20 de grame de miere bio zilnic, în timp ce al doilea grup nu a beneficiat de acest aliment.

După trei luni, cercetătorii au observat că voluntarii din primul grup aveau un nivel mult mai scăzut de radicali liberi în organism și un nivel semnificativ mai ridicat de antioxidanți, molecule foarte importante în lupta contra radicalilor liberi.

Dar cercetătorii subliniază că mierea de albine, chiar în cantitate mai mare, nu este suficientă pentru a contracara efectele negative ale tutunului asupra sănătății fumătorilor. Așadar, soluția cea mai bună este renunțarea definitivă la țigară.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră