România a pierdut peste 43.000 de specialiști din sănătate, între 2007 și 2016

05 Dec 2016 | scris de Magda Marincovici
România a pierdut peste 43.000 de specialiști din sănătate, între 2007 și  2016


"România se confruntă de câțiva ani buni cu o criză severă a resurselor umane în sănătate și știm că nivelul scăzut al veniturilor, condițiile proaste de muncă și lipsa echipamentelor, posibilitățile reduse de dezvoltare profesională sunt doar câțiva dintre factorii care au condus în timp la această criză. Ca rezultat, peste 43.000 de specialiști au solicitat din 2007 până astăzi Ministerului Sănătății documentele de care au nevoie pentru a emigra. Chiar dacă nu toți au plecat, aceste cifre în sine sunt de natură să ne îngrijoreze', a precizat ministrul Voiculescu.

Potrivit acestuia, în prezent, spitalele se confruntă cu un deficit major de personal și în multe localități nu există un medic de familie.
Statistic, media numărului de medici și asistenți medicali din România este cu mult sub media europeană, în condițiile în care, așa cum subliniază ministrul Voiculescu, "România pregătește anual mii de absolvenți ai învățământului medical. Un studiu efectuat de OMS, pe care l-am solicitat imediat ce am venit la MS, ne arată cât costă pregătirea unui absolvent român de studii medicale. Suma este de 81.000 de lei și această sumă nu ia în calcul rezidențiatul, care implică de asemenea la rândul său sume foarte mari". 

Calculele arată că pentru cei peste 43.000 de specialiști din domeniul medical care au emigrat între 2007 și 2016, România irosit peste 3,5 miliarde de lei.
"Incapacitatea statului român de a motiva absolvenții să practice în România face ca aceste cheltuieli să fie nu o investiție, ci o pierdere, o pierdere irecuperabilă", avertizează ministrul Sănătății.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră