În curând, ne vom trata cu ceaiuri şi descântece, pentru că ampicilina, betalocul, arcoxia... ar putea fi retrase de pe piaţă

22 Iun 2016 | scris de Magda Marincovici
În curând, ne vom trata cu ceaiuri şi descântece, pentru că  ampicilina, betalocul, arcoxia... ar putea fi retrase de pe piaţă

1.534 de medicamente retrase

COPAC dă şi câteva exemplede medicamente de care un număr mare de români au nevoie şi pe care nu le vor mai găsi:  Adalat (22500 cutii/flacoane plecate) pentru tratamentul hipertensiunii arteriale, Amaryl pentru tratamentul diabetului zaharat de tip 2 (5297 cutii), Ampicilina (4800 cutii), Arcoxia (28202), Azarga pentru tratamentul glaucomului (7262), Baraclude pentru tratamentul Hepatitei B (2373), Betaloc(r)zok pentru tratamentul hipertensiunii (20967), Copaxone pentru tratamentul sclerozei multiple (730), Kepra pentru tratamentul epilepsiei (3821), Mabtera pentru tratamentului Limfonului non-Hodkin (98) etc.

Într-un comunicat, COPAC precizează că, potrivit unor informații oficiale transmise de Ministerul Sănătății condus de dr. Patriciu Achimaș Cadariu Camerei Deputaților, un număr de 1.534 de medicamente vor fi retrase de producători de pe piață (fiind trimise notificări Agenției Naționale a Medicamentului). Dintre acestea, un număr de 313 nu au o altă variantă de tratament disponibilă.
Același document realizat de Ministerul Sănătății arată o listă impresionantă de medicamente importante care pleacă la export.

”Am semnalat acest lucru din 1 martie, am tras nenumărate semnale de alarmă, iar Guvernul României nu a întreprins absolut nimic. Mai mult, aceste documente nu ne-au fost prezentate niciodată, deși le-am cerut de nenumărate ori. Situația este echivalentă cu o catastrofă și, totuși, nu se ia nicio măsură”, explică Radu Gănescu, președintele COPAC.

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din Romania (COPAC) solicită ferm pentru ultima dată autorităților, factorilor de decizie din sănătate și politicienilor să acționeze pentru a limita acest dezastru și pentru a da o șansă la viață și la tratament pacienților români.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră