Atenţie la produse de slăbit şi anabolizante, pentru că majoritatea sunt contrafăcute!

05 Iun 2015
Atenţie la produse de slăbit şi anabolizante, pentru că majoritatea sunt contrafăcute!
 Traficul de medicamente false este la fel de periculos pentru sănătate ca traficul de droguri, semnalează, azi, specialiştii cu ocazia Zilei Mondiale a Anti-Contrafacere. Anul 2014 a fost marcat de un record: vameşii din Havre au capturat 2,4 milioane de produse false, mai ales aspirină, anti-diareice şi produse contra tulburărilor de erecţie, provenind din China.

Printre cele mai atinse de acest flagel sunt produsele de slăbit şi anabolizantele, explică Bernard Leroy, directorul Institutului Internaţional de cercetare anti-contrafacerea medicamentelor (IRACM).

În afară de internet, pastilele false provenit din China, India sau Hong Kong se mai găsesc „într-un număr de sex-shop-uri şi discoteci”, atenţionează Sebastien Cetti, de la Observatorul medicamentelor din vamă, citat de AFP. Din punctul de vedere al acestuia, importantă este stoparea intrării acestora pe piaţa din Franţa, deoarece aceste produse prezintă riscuri majore pentru sănătate. Ele pot fi supra su subdozate în principii active sau pot fi placebo, fără efect. Medicamentele contrafăcute pot fi produse de persoane fără calificare şi fără respectarea regulilor de igienă. Astfel, multe contrafăcute pot fi cauza unor decese.

Potrivit American Journal of Tropical Medicine and Hygiene, un medicament fals contra paludismului ar fi ucis 122.350 de copii africani, în 2013.

În Italia, operaţia Pharmatraffic a permis stoparea a 50 de persoane implicate în traficul internaţional de produse farmaceutice furate din spitale sau unele transporturi. Medicamentele erau recondiţionate şi puse din nou la vânzare în Italia şi străinătate.

Cea mai importantă operaţie a Interpol s-a derulat în mai 2014, în 111 ţări, finalizată cu confiscarea a aproximativ zece milioane de medicamente contrafăcute, închiderea a 12.000 de site-uri şi sute de arestări.

Pentru organizaţiile mafiote, „crima farmaceutică este la ora actuală un paradis din cauza lipsei legislaţiei şi a dificultăţilor de coordonare” , sublinia, în luna noiembrie, Aline Plancon, director adjunct al serviciului contrafacerea produselor de sănătate şi crimă farmaceutică al Interpol.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră