Românii nu ştiu mai nimic despre noile medicamente contra cancerului şi nu participă la studiile clinice

30 Mai 2016 | scris de Magda Marincovici
Românii nu ştiu mai nimic despre noile medicamente contra cancerului şi nu participă la studiile clinice

În Uniunea Europeană, anul trecut, au fost aprobate 14 medicamente noi împotriva cancerului, fiind cel mai mare număr de molecule noi aprobate în oncologie într-un an, din istoria Agenţiei Europene a Medicamentului.

"Mulţi români pur şi simplu nu ştiu şi nu cred că dinamica dezvoltării medicamentelor în cancer este atât de intensă şi în fiecare an se aprobă medicamente personalizate sau imunoterapii care au potenţialul de a schimba destinul unui pacient cu cancer", explică dr. Marius Geantă, cel care a avut iniţiativa acestui studiu. 

"Deşi 84,8% sunt de acord că acelaşi tratament împotriva cancerului poate avea rezultate foarte diferite la pacienţi cu diagnostic similar, doar puţin peste jumătate dintre români afirmă că şi-ar dori un tratament personalizat, aspect relevant pentru nevoia de a implementa programe de informare şi educare menite să crească nivelul de înţelegere asupra bolii şi a tratamentelor moderne, precum medicina personalizată sau imuno-oncologia. Cu cât un pacient sau un cetăţean este mai informat asupra inovaţiei în oncologie, cu atât este mai în măsură să-şi ceară drepturile şi să impulsioneze autorităţile pentru a asigura un acces continuu, extins şi cost-eficient la inovaţia în oncologie", afirmă dr. Marius Geantă.

Participarea la studii clinice

Potrivit acestui studiu, peste o treime dintre români au auzit de concepte ştiinţifice revoluţionare, dar care sunt deja parte din realitatea terapeutică actuală din oncologie, precum medicina personalizată şi imuno-oncologia. Aceste terapii sunt asociate, de către respondent!, cu costuri crescute, aşa încât doar 16% afirmă că şi-ar putea permite cu uşurinţă să acopere costurile tratamentelor moderne pentru cancer, în timp de 44% nu văd posibilitatea efectuării plăţilor necesare pentru un tratament inovativ.

"Datele confirmă încă odată rolul marcant pe care statul ar trebui să-l joace în asigurarea accesului pacientului cu cancer la cel mai înalt nivel de asistenţă medicală. În afară de compensarea medicamentelor noi, o altă posibilitate de a asigura un acces rapid la inovaţie, fără costuri din partea statului, este stimularea participării în studii clinice",
explică dr. Marius Geantă.

Studiul indică faptul că numai 6% dintre pacienţii cu cancer din România declară că au luat parte la studii clinice cu medicamentele oncologice, pe fondul unui procent de 53% din populaţie care consideră că intrarea într-un studiu clinic oferă acces la tratamente de ultimă oră, mai bune decât cele existente.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră