Malnutriția 2017: 2 miliarde de persoane supraponderale sau obeze, 155 de milioane de copii cu retard de creștere...

06 Noi 2017 | scris de Magda Marincovici
Malnutriția 2017: 2 miliarde de persoane supraponderale sau obeze, 155 de milioane de copii cu retard de creștere...

Raportul privitor la nutriția mondială 2017 este extrem de îngrijorător, punând accentul pe trei dintre factorii cei mai semnificativi: obezitatea, anemia la femeile de vârstă reproductivă, retardul de creștere la copii. Acești factori afectează toate țările studiate. 88% dintre aceste state se confruntă cu cel puțin doi dintre acești factori. Fără modificări radicale, niciunul din cele 17 obiective de dezvoltare durabilă nu va fi atins până în 2030. Iată patru cifre care trebuie reținute din acest raport.

Două miliarde de persoane, supraponderale sau obeze
Supraponderea sau obezitatea sunt fenomene în creștere în aproape toate țările, subliniază raportul. Obiectivul de stoparea a exinderii celor două fenomene până în 2015 are sub 1% șanse de rezolvare. Fără nicio surpriză, o treime din populația Americii de Nord, bărbați și femei, au indicele de masă corporală foarte mare. De depășirea greutății normale sunt afectați în special copiii din țările dezvoltate sau nu. 41 de milioane de copii sub cinci ani au peste greutatea normală. Continentul african, mai puțin dezvoltat avea 10 milioane de copii supraponderali și obezi, în 2016.
Legat de obiceiurile alimentare greșite, prevalența diabetului se situează între 6% și 10% în regiunile studiate, cei mai afectați fiind bărbații din Asia și femeile din America Latină și Caraibe. La acest capitol, se înscrie și consumul de sare. Recomandarea este categorică: 2 grame pe zi. Totuși această recomandare este în mod constant ignorată: Asia, consum mediu de 4,3 grame zilnic, Europa, 4 grame. 

155 de milioane de copii, retard de creștere
Raportul ne informează că proporția copiilor subnutriți a scăzut, dar ritmul este lent și rămâne o problemă majoră. La ora actuală, 155 de milioane de copii sub cinci ani prezintă retard de creștere din cauza insuficienței alimentare. Mai grav este că, în lume, sunt 52 de milioane de copii sub greutatea normală. Știm că un copil bine hrănit are 30% șanse în plus de a scăpa de consecințele sărăciei, subliniază prof. Jessica Fanzo, citat în acest raport. El va învăța mai bine la școală, va avea o sănătate mai bună și va deveni un contributor productiv în societatea din care face parte. O alimentație sănătoasă furnizează ”materie cenușie” pentru a construi economia viitorului”.
La nivel global, problema alimentației nu a fost rezolvată. ”815 milioane de persoane se culcă nemâncate”, evidențiază raportul. În 2015, erau 777 de milioane de persoane în această situație. 

613 milioane de femei de vârstă reproductivă, anemice
Ca și obezitatea și subnutriția, anemia la femeile între 14 și 49 de ani este un fenomen periculos. Nivelul scăzut al hemoglobinei este provocat de carența de fier, de care suferă mare parte din populația feminină, dar și de lipsa de vitamine. Anemia poate afecta dezvoltarea copilului cu grave probleme de sănătate. Situația este în multe cazuri foarte gravă: în India și Pakistan, peste jumătate dintre femeile de vârstă reproductivă suferă de anemie. Mai uimitor este că aproape o femeie din cinci din Franța sau Elveția (18%), cu vârste între 15 și 49 de ani, are un deficit de hemoglobină. Dar mai mult sau mai puțin această problemă este prezentă în toate țările. 

60 de miliarde de euro 
Promisiunile de îmbunătățire a alimentației trebuie să fie concrete și nu o simplă retorică, avertizează raportul. Contribuția a crescut în 2015, dar trebuie mărită pentru a combate anemia și obezitatea. Mai precis, raportul propune triplarea investiției actuale pentru a ajunge la 70 de miliarde de dolari în 10 ani (60 de miliarde de euro).  

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră