Cercetătorii francezi şi belgieni au descoperit originea maladiei Parkinson într-o proteină care se acumulează pe neuroni

11 Iun 2015
Cercetătorii francezi şi belgieni au descoperit originea maladiei Parkinson într-o proteină care se acumulează pe neuroni
 Cercetătorii francezi şi belgieni au descoperit originea maladiei Parkinson, boală cu cauze necunoscute pînă acum. Cercetătorii au identificat în creier fibre responsabile de această boală neurologică cronică degenerativă. O proteină care se acumulează sub formă de bandă pe neuroni şi care provoacă, în funcţie de formele acestor acumulări de proteine, diferite boli neurologice, printre care şi maladia Parkinson. Echipa de cercetători francezi şi belgieni a verificat pe rozătoare faptul că această proteină este direct răspunzătoare de apariţia sindromului parkinsonian. Datorită acestui studiu, putem spera, într-o zi, în dezvoltarea de anticorpi sau de alte tratamente. În Franţa, în prezent, 1% dintre persoanele cu vârste de peste 65 de ani suferă de maladia Parkinson, adică calitatea vieţii lor este vizibil degradată şi sunt obligaţi la o medicaţie dificilă şi cu eficienţă medie. Această descoperire contribuie, de asemenea, la stabilirea în faze incipiente a diagnosticului, ceea ce ajută la prelungirea ţinerii sub control a bolii.

Potrivit Asociaţiei Antiparkinson din România, simptomele acestei boli apar când nivelul de dopamină din creier scade cu circa 20% faţă de valorile normale. Nu toţi pacienţii au acelaşi simptome.

Boala se manifestă diferit de la un om la celălalt, unori, trecândani până se observă o limitare semnificativă a activităţilor zilnice. Printre simptomele clinice tipice ale bolii sunt: tremor al mâinilor, braţelor, picioarelor, bărbiei şi feţei, rigiditate musculară şi micrografie (scrisul de mână devine mic şi înghesuit), lentoare şi dificultăţi în mişcare, tulbrări de echilibru etc.

Cauzele bolii sunt multiple. Expunerea la pesticide este asociată cu distrugerea neuronilor, mărind riscul cu până la 70%, susţine un studiu realizat la Universitatea Harvard. Printre cauze sunt incluse: ingerarea unor droguri de tipul heroinei, loviturile la cap etc.

Boala Parkinson este o afecţiune neurologică frecventă, cu o prevalenţă în jur de 1 la 1000, putând ajunge la 1 la 200 în populaţia vârstnică. Se estimează că afectează peste 6,4 milioane de persoane din întreaga lume.  Deşi vârsta medie la care este stabilit diagnosticul de boala Parkinson este de 60 de ani, una din 20 de persoane începe să aibă simptome parkinsoniene înainte de a împlini 40 de ani. Pacienţii diagnosticaţi la vârste tinere, între 21 si 40 de ani, suferă de aşa-numita boală Parkinson cu debut precoce.

În ţara noastră au fost diagnosticate 70.000 de persoane cu boala Parkinson.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră