Principalii factori ce măresc riscul de Alzheimer: obezitatea, tabagismul, ateroscleroza, diabetul, lipsa de educaţie, depresia, hipertensiunea…

29 Aug 2015
Principalii factori ce măresc riscul de Alzheimer: obezitatea, tabagismul, ateroscleroza, diabetul, lipsa de educaţie, depresia, hipertensiunea…
Profesorul Wei Xu, neurolog la Centrul pentru memorie şi vârstă al Universităţii din California a identificat principalii nouă factori de risc, care sunt implicaţi în majoritatea cazurilor de demenţe senile, printre care maladia Alzheimer.

Specialistul împreună cu colegii de la Universitatea Qingdao din China au ajuns la această concluzie după ce au analizat în profunzime rezultatele a 351 de studii publicate între 1968 şi 2014. Această cercetare este una de amploare, rezultatele fiind publicate în Journal of Neurology&Psychiatry. Cei 9 factori de risc descoperiţi de profesorul Wei Xu sunt : obezitatea, tabagismul, ateroscleroza arterelor gâtului (carotide), diabetul tip 2, nivelul scăzut de educaţie, depresia, hipertensiunea arterială, nivelul ridicat al homocisteinei din sânge (metabolismul proteinelor, fragilitatea generală a organismului.

Studiul avertizează şi asupra importanţei altor factori de risc cum sunt bolile cardiovasculare. Ceea ce înseamnă că prevenirea bolilor cardiovasculare are un efect pozitiv în lupta contra maladiei Alzheimer.

O demenţă este definită ca un proces patologic cerebral. Se pune diagnosticul de demenţă – boala Alzheiemer sau afecţiune înrudită -, unui pacient atunci când se constată semne de slăbire a memoriei, alterarea gândirii şi tulburări de comportament. Primele semne remarcate de familie pot consta în dificultăţi în amintirea evenimentelor recente sau pentru desfăşurarea activităţilor simple, bine cunoscute. Pacienţii pot prezenta, de asemenea, confuzie mentală, modificări de personalitate sau de comportament, perturbări de judecată, dificultăţi în găsirea propriilor cuvinte, idei incoerente şi tulburări de orientare.  

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră