Maladia Alzheimer: Mai întâi alterarea mirosului și apoi pierderea memoriei!

02 Oct 2017 | scris de Magda Marincovici
Maladia Alzheimer: Mai întâi alterarea mirosului și apoi pierderea memoriei!

Maladia Alzheimer debutează cu alterarea simțului mirosului, înainte de pierderea memoriei, susține o echipă de cercetători coreeni, ceea ce ar putea contribui la depistarea precoce a bolii. 

 A detecta maladia Alzheimer prin miros? Este o nouă cale pe care o propune studiul publicat în revista Cell Death and Disease o echipă coreeană de la Daegu gyeongbuk institute of science and technology (DGIST), transmite Sciences et Avenir.

Maladia Alzheimer este o afecțiune neurodegenerativă caracterizată prin prezența în creier a unor plăci de proteine numite ”beta-amiloid” și proteine Tau, care distrug neuronii. Simptomele se exprimă prin alterarea memoriei, a funcției cognitive, comportamentului etc.

De asemenea, este afectat simțul mirosului. De ce? Se pornește de la faptul că afectarea mirosului este rezultatul unei neurodegenerări a cortexului în zona legată de simțul olfactiv. Dar echipa coreeană, coordonată de profesorul Moon Cheil, demonstrează pe rozătoare transgenice ”Alzheimer” și ajunge la constatări extrem de importante.

Prima observație este esențială. Șoarecii ”Alzheimer” prezintă inițial tulburări olfactive și apoi simptome congnitive (pierderea memoriei). Cercetătorii au observat că memoria rozătoarelor începe să fie vizibil alterată în interval de 14 luni, în schimb, simțul olfactiv, în șase luni.

De asemenea, o anumită enzimă a făcut obiectul studiului cercetătorilor: tirozina hidroxilaza, exprimată în neuronii dopamină, în exces în bulbul olfactiv. Cercetătorii au constatat că în zonele specifice bulbului olfactiv al rozătoarelor ”Alzheimer” se observă o diminuare a neuronilor dopaminei, ceea ce reprezintă primele stadii ale bolii. Pentru a continua studiul, cercetătorii au focalizat această enzimă implicată în producția de beta-amiloide, BACE1.

Surpriză! Enzima crește în cantitate în zona bulbului olfactiv în acelaști timp cu nivelul de beta-amilioid. Aceste rezultate sugerează că toxicitatea beta-amilioidă în sistemul olfactiv ar putea provoca scăderea numărului neuronilor senzoriali olfactivi și o tulburare funcțională, susțin autorii studiului. Potrivit acestora, alterările la nivelul sistemului olfactiv periferic ar putea fi deci un simptom specific și precoce al maladiei Alzheimer.

Profesorul Cheil face un rezumat al studiului: Am descoperit un indiciu important în predicția apariției precoce a maladiei Alzheimer, identificând un mecanism de expresie beta-amilioid în stadiu inițial al bolii Alzhiemer, necunoscut până acum. 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră