Creier. Diagnosticarea unor tumori, a maladiei Alzheimer, epilepsiei, hidrocefaliei cu o tehnică nouă, care ia locul biopsiei

06 Oct 2015
Creier. Diagnosticarea unor tumori, a maladiei Alzheimer, epilepsiei, hidrocefaliei  cu o tehnică nouă, care ia locul biopsiei
O echipă de cercetători francezi din cadrul Institutului Naţional pentru Sănătate şi Cercetare Medicală (INSERM) a pus la punct, recent, o tehnică medicală care permite obţinerea de informaţii utile despre creier, fără a recurge la palpare, scrie Destination sante.

„Numeroase boli implică modificări structurale ale ţesuturilor cerebrale care se traduc printr-o modificare a proprietăţilor mecanice, cum ar fi elasticitatea”, explică autorii acestei tehnici. Datorită sensibilităţii mâinilor şi cunoştinţelor, medicul poate, prin examenul de palpare, să evalueze talia şi duritatea unei tumori, prezenţa ganglionilor inflamaţi, chiar talia şi poziţia fătului. De aceea, examenul de palpare este atât de important în materia diagnosticului.

Totuşi, palparea creierului este aproape imposibilă! Tehnicile moderne reuşesc să transmită medicului o informaţie asupra elasticităţii ţesutului biologic.

Aceste tehnici se bazează pe unde ale căror viteză de propagare este diferită în funcţie de duritatea ţesutului (cu cât un ţesut este mai dur, cu atât scade capacitatea undelor de a se propaga mai repede şi invers). Din păcate, această metodă nu este aplicabilă în cazul creierului, deoarece acest organ beneficiază de o dublă protecţie: cutia craniană şi lichidul cefalorahidian.

Fără biopsie


Şi atunci ce-i de făcut? La această problemă, cercetătorii de la INSERM Franţa au venit cu o soluţie.
Creierul este locul vibraţiilor naturale create prin pulsaţia sângelui în artere şi circulaţia lichidului cefalorahidian. Echipa lui Stefan Catheline a reuşit să capteze cu ajutorul imagisticii prin rezonanţă magnetică ca acest câmp complex de unde să fie convertit pe un ecran informatic. Astfel, medicii au obţinut imagini asupra elasticităţii creierului, ceea ce corespunde, într-un fel, informaţiilor dobândite prin palpare.

În numeroase boli cum sunt maladia Alzheimer, epilepsie, scleroza în plăci sau hidrocefalia, noua tehnică pusă la punct de cercetătorii de la INSERM Franţa, ar putea permite detectarea modificărilor apărute la nivelul ţesuturilor cerebrale şi evitarea biopsiilor.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră