Lt. col. medic dr. Ciprian Constantin: Diabetul zaharat și revoluția numită ”Pancreas artificial”

06 Noi 2017 | scris de Magda Marincovici
Lt. col. medic dr. Ciprian Constantin: Diabetul zaharat și revoluția numită ”Pancreas artificial”

Pancreasul artificial extern, disponibil și în țara noastră, care face parte din proiectele de succes utilizabile în diabetul zaharat de tip 1, este prezentat de lt.col. medic dr. Ciprian Constantin în cadrul Spitalului Militar Central.  

La transplantul de rinichi-pancreas, indicat pacientului cu diabet zaharat tip 1 care are nevoie de dializă, și transplantul de celule stem care mai are nevoie de ani de studiu pentru confirmarea reușitelor, se adaugă soluția pancreasului artificial extern. 

”Pancreasul artificial extern – constituit dintr-o pompa de insulină și un senzor glicemic. Acesta este disponibil și în România. Este mult dacă numim această asocierea pancreas artificial, pentru ca rațiunea administrării dozelor de insulina aparține în cea mai mare parte a utilizarii unor astfel de dispozitive tot pacientului. Univesitatea Oxford este la a doua generație de studiu a unui algoritm care să suplinească mintea umană, atunci când se administreză extern insulina. Pare ușor, dar dacă enumerăm factorii care intervin în acest echilibru (aportul alimentar – și aici trebuie să definim aportul pe principii alimentare – proteine, glucide, lipide, viteza aportului alimentar, fibrele din dietă, ordinea pentru principiile alimentare, mărimea porțiilor, absorbția la nivel intestinal, starea de bine, efortul fizic, ritmul circadian, influența factorilor externi – frig, cald, factori infecțioși etc.) vom realiza că este destul de dificil să se creioneze un astfel de algoritm. Plus că insulina externă este livrată subcutanat, cel mai adesea, nicidecum în circulația enterohepatică, așa cum face pacreasul uman”, precizează dr. Ciprian Constantin. 

În acest sens, Spitalul Militar Central a participat la diverse studii clinice pentru un control al diabetului zahara de tip 1. 

Dr. Ciprian Constantin consideră că ”este o adevarată revoluție, ce se întâmplă mai ales pe plan local: să obții atunci când ai indicație, pentru un control mai bun al diabetului zaharat, o pompă de insulină și apoi prin mijloace proprii să poți să adaugi un senzor de glucoză, iar pentru obținerea unor rezultate de finețe să pui eventual medicație lângă această asociere”.

Totuși, dr. Ciprian Constantin subliniază că aceste rezultate bune s-au obținut deocamdată în studii clinice, evidențiate în reviste de prestigiu Lancet Endocrinology and Diabetes). De asemenea, specialistul mai precizează că aplicarea în viața reală a acestei soluții presupune personal medical bine instruit, un departament specializat, adresabilitate corectă, personal mediu calificat, o echipă medic-psiholog, care ”au un rol foarte important în înțelegerea clară a informațiilor care înseamnă adaptarea tratamentului la situația reală de zi cu zi și prevenția reală a complicațiilor diabetului zaharat și a bolilor metabolice”.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră