Lipsa vitaminei D, în primul trimestru de sarcină, mărește riscul de obezitate pentru bebeluș

02 Mar 2018 | scris de Magda Marincovici
Lipsa vitaminei D, în primul trimestru de sarcină, mărește riscul de obezitate pentru bebeluș

Obezitatea a luat proporțiile unei epidemii mondiale. O echipă americană adaugă la multiplele cauze ale obezității înca una: carența de vitamina D în primul trimestru de sarcină, anunță site-ul destinationsante.com. Această carență ar mări riscurile de suprapondere sau de obezitate pentru bebeluș.

Una dintre principalele funcții ale vitaminei D este de a mări capacitatea de absorbție intesinală a calciului și fosforului, ceea ce permite în special o mineralizare bună a anumitor țesuturi cum sunt oasele. Dar beneficiile vitaminei D sunt multiple. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea California de Sud, aportul suficient de vitamina D în perioada sarcinii ar putea proteja copilul de riscul de obezitate. 

Pentru a formula această concluzie, cercetătorii au monitorizat 532 de cupluri mamă-copil. În perioada sarcinii, au fost analizate concentrațiile materne de vitamina D. Apoi, după naștere, copiii au fost analizați până la vârsta de 4 – 6 ani din punctul de vedere al sănătății și al greutății corporale. 

Prima constatare: două treimi dintre femeile însărcinate prezentau o lipsă de vitamina D. A doua constatare: la vârsta de șase ani, copiii născuți de mame ce prezentau carețe de vitamina D aveau o talie mai mare cu 1,25 centimetri și 2% grăsimi corporale suplimentare. Aceste date au avut ca referință mame care nu aveau deficit de vitamina D. 

Vitamina soarelui
Aceste cifre pot părea mici, dar vorbim despre copii nu de adulți care au 30% grăsimi corporale, subliniază Vaia Lida Chatzi, principalul autor al studiului, citat de site-ul destinationsante. Cercetătorii subliniază că lipsa de vitamina D intervine în formarea de celule grase (adipocite). Este punctul de plecare pentru noi studii.

Dar indiferent de concluziile studiilor, cercetătorii reamintesc că 95% din vitamina D produsă de corpul nostru provine de la razele ultraviolete solare. Restul de 5% provine din alimentație: pește gras, ouă, ulei din ficat de pește și alimente îmbogățite cum este laptele, brânza, iaurturile și cerealele. 
 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră