Copiii, care locuiesc în preajma căilor rutiere cu trafic intens, sunt expuşi riscului de leucemie mieloblastică

16 Sep 2015
Copiii, care locuiesc în preajma căilor rutiere cu trafic intens, sunt expuşi riscului de leucemie mieloblastică
Potrivit cercetătorilor de la INSERM, institut de specialitate din Franţa, frecvenţa noilor cazuri de leucemie, forma mieloblastică, a crescut cu 30% în cazul copiilor care locuiesc la mai puţin de 150 de metri de căile rutiere cu trafic intens. În schimb, această asociere nu a fost observată în cazul leucemiilor cele mai frecvente, forma limfoblastică.  Echipa din Epidemiologia cancerelor la copil şi adolescent (EPICEA), coordonată de Jacqueline Clavel, raportează rezultatele unui studiu axat pe copiii rezidenţi în apropierea căilor rutiere cu trafic intens. « Este un studiu cu cazuri-martor ce permite evaluarea nivelului de expunere la unul sau mai mulţi factori de risc », precizează cercetătorii francezi.

Totalitatea de 2.760 de cazuri de leucemie la copil, diagnosticate în Franţa metropolitană între 2002 şi 2007, au fost incluse în studiu. Aceste cazuri au fost comparate cu un eşantion de 30.000 de copii martori.

« Frecvenţa leucemiilor mieloblastice ar putea fi mai mare cu 30% în cazul copiilor care locuiesc într-un perimetru sub 150 de metri de căile rutiere cu trafic intens ». Un alt factor de risc : cantitatea asfaltului din jurul rezidenţelor din perimetrul de 150 de metri ce depăşeşte 260 metri cumulaţi.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră