Jocurile Olimpice: OMS recomandă sportivilor și spectatorilor, dar mai ales femeilor însărcinate să se protejeze de Zika

12 Mai 2016 | scris de Magda Marincovici
Jocurile Olimpice: OMS recomandă sportivilor și spectatorilor, dar mai ales femeilor însărcinate să se protejeze de Zika

 

Jocurile Olimpice găzduite de  Brazilia se vor desfășura în timpul iernii australe, anotimp în care activitatea țânțarilor este mai slabă, riscul de înțepăturilor fiind mai redus.

Totuși, OMS face recomandări generale, dar în mod special "recomandă  femeilor însărcinate să nu meargă în regiunile de transmitere a virusului Zika, inclusiv la Rio de Janeiro".

"Se mai recomandă partenerilor sexuali ai femeilor însărcinate, care se întorc din zone afectate, să folosească prezervativul sau să se abțină de la relații sexuale în perioada sarcinii", arată comunicatul.

Până acum, au fost înregistrate cazuri de transmitere sexuală a virusului Zika, de  persoane care au venit din zonele de risc. Sportivii și vizitatorii sunt sfătuiți să aplice de mai multe ori pe zi produse împotriva țânțarilor și să poarte de preferință îmbrăcăminte de culoare deschisă, care să acopere cea mai mare parte a corpului.

De asemenea, se recomandă existența aerului condiționat în spațiile de cazare, utilizarea prezervativelor sau evitarea oricărei relații sexuale în timpul șederii în Brazilia și cel puțin patru săptămâni de la întoarcerea în țară, evitarea zonelor defavorizate și suprapopulate, unde lipsa apei curente și a igienei favorizează dezvoltarea țânțarilor.

Brazilia este una dintre cele 58 de țări afectate de virusul Zika, transmis de țânțarul Aedes, ce provoacă microcefalie, caracterizată prin reducerea dimensiunii craniului nou-născuți. 

În prezent, potrivit OMS, Brazilia este țara cea mai afectată din lume de virusul Zika, înregistrând circa 1,5 milioane de persoane contaminate din 2015.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră