Faina de soia indeparteaza cancerul mamar

12 Mai 2015
Faina de soia indeparteaza cancerul mamar
 Compusii din faina de soia putin rafinata au un rol protector contra cancerului mamar, dar izoflavonele din soia prelucrata stimuleaza oncogenele si cresterea tumorilor. Explicatiile sunt ample. Soia este un aliment consumat frecvent. Unii il consuma sub forma lichida pentru a inlocui laptele de vaca, altii, sub forma de faina pentru a face paine fara cereale, sau pentru proteine inlocuiesc proteinele din carne. Fitoestrogenii (izoflavonele) pe care le contine soia pot inlocui sau amana tratamentele substitutive prescrise femeilor la menopauza.

 

Rolul de protector contra cancerului mamar a fost subliniat in repetate randuri. Femeile asiatice, consumatoare de alimente preparate integral din soia (tofu, faina) prezinta un risc de cancer cu mai mic comparativ cu femeile din Occident. Totusi, medicii nu sunt siguri ca un surplus de izoflavone, in cazul femeilor occidentale, ar putea sa le protejeze.

Yunxian Fureya Liu de la Universitastea Illinois a studiat aceaste aspecte. Rezultatele sunt paradoxale, reamintind ca exista o mare diferenta intre consumul unui alimentului integral si consumul nutrientilor extrasi din acest aliment. Pentru a studia efectul izoflavonelor, cercetatorii au efectuat teste pe rozatoarele fara ovare (pentru stimularea menopauzei), hranite cu alimente bogate in aceste substante.

Rezultatele, publicate in revista Molecular Nutrition and Food Research, arata ca rozatoarele hranite cu faina de soia, aveau mai evidente doua gene supresoare ale tumorilor si mai putin evidente doua oncogene, asociate cu cresterea tumorala. Faina de soia a intarit functia imunitara in ansamblul ei, ceea ce explica de ce ea nu stimuleaza cresterea tumorii, explica Yunxian Liu. Dimpotriva, la rozatoarele hranite cu izoflavone cresterea tumorala a fost stimulata prin activarea a doua oncogene si slabirea functiei imunitare la nivelul recunoasterii antigenice a celulelor tumorale. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră