Intră în mintea unui copil cu autism

02 Apr 2018
Intră în mintea unui copil cu autism

De 11 ani, data de 2 aprilie a devenit, în întreaga lume, sinonimă cu acceptarea și conștientizarea autismului. An de an, pentru o zi, planeta se luminează în albastru, iar oamenii din toate țările, în toate limbile și în toate culturile înțeleg încă puțin din ce înseamnă tulburarea cu care luptă copiii pe care îi numim “altfel”, scriu jurnaliştii de la cotidianul.ro.

Ziua 2 aprilie este, și în România, Ziua Conștientizării Autismului, una dedicată informării, dar mai ales asumării că autismul există, iar noi, autorități, organizații sau oameni simpli avem datoria de a pune capăt discriminării și de a propune soluții, fie ele strategii, programe, mâini întinse sau diferențe privite cu zâmbet și nu cu frică sau cu ură.

Paradoxal, popularitatea Zilei Internaționale a Conștientizării Autismului indică tocmai dimensiunea problemei, la nivel global zeci de milioane de oameni, adică 1 din 68, se estimează ca fiind afectați de tulburarea tăcută, care nu doare, nu se tratează și nu trece.

Pentru că autismul nu se vindecă, însă cu un diagnostic pus la timp, la o vârstă mică, și urmând terapia potrivită, peste jumătate dintre copiii afectați pot ajunge să ducă o viață independentă. În România, mii de familii luptă cu tulburarea de spectru autist și, cu forțe proprii sau cu sprijin din partea organizațiilor neguvernamentale și a oamenilor implicați, reușesc, după ani petrecuți în camera de terapie, să le ofere copiilor lor un viitor normal, în societate.

Cinci centre de terapie

Asociația Help Autism și-a asumat misiunea de a sprijini recuperarea cât mai multor copii cu autism și, totodată, de a contribui la construcția unei societăți pregătite să îi accepte și îi să integreze pe copiii speciali. De 8 ani, Help Autism se alătură manifestărilor internaționale de 2 aprilie și marchează ziua printr-un șir de evenimente de conștientizare și strângere de fonduri.

În acest an, asociația invită oamenii să pătrundă, pentru câteva minute, și să înțeleagă poate ce se petrece „În mintea unui copil cu autism”, la Ziua porților deschise Help Autism. În cele cinci centre de terapie, cei care vor să cunoască mai bine, să înțeleagă mai mult și să petreacă câteva ore altfel, alături de copiii speciali care fac terapie și de terapeuții lor, sunt așteptați aici. În intervalul 12-14 vom marca prin acțiuni dedicate această zi. La ora 12:00, cerul Bucureștiului va deveni pentru câteva minute „mai albastru decât cerul” odată cu lansarea a sute de baloane în culoarea simbol a autismului.

Mesajul conștientizării

În seara zilei de 2 aprilie, pentru al doilea an la rând, clădiri simbol ale Bucureștiului transmit mesajul conștientizării și se iluminează în albastru, în semn de solidaritate cu lupta împotriva autismului. Muzeul Național de Artă al României, Clădirile Sky Tower și GlobalWorth Tower din nordul Capitalei, Sediul Creart din Piața Lahovari și Arcul de Triumf se alătură mișcării mondiale „Light it up blue” și se învăluie în lumină ca partea a inițiativei Help Autism „Noaptea Albastră a Autismului”.

SHARE

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră