Mesajele ne îmbolnăvesc: Vibrații-fantomă sau cât de mult ne dorim să ne scrie cineva

27 Mar 2016 | scris de Istvan Deak
Mesajele ne îmbolnăvesc: Vibrații-fantomă sau cât de mult ne dorim să ne scrie cineva

Un studiu dat publicității recent în Marea Britanie a tras o concluzie: utilizatorii de smartpho¬ne-uri sunt atât de 'dependenți', încât se simt respinși și anxioși când nu primesc mesaje.

Dacă un telefon mobil care sună fără încetare poate provoca stres și ener¬vare, iată că și 'tăcerea' lui e pe¬ri-culoasă. Unii utilizatori sunt atât de îngrijorați că nu primesc nimic, în¬cât afirmă că simt și 'vibrații-fanto¬mă', ca și când telefonul ar fi primit un mesaj. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Worcester, acest lucru ar putea avea un efect nefast asupra sănătății mintale.

Psihologii cred cu tărie că utilizatorii acestor gadgeturi devin complet obsedați de obiectul cu pricina și bulversați când 'sunt uitați de lume'.

Autorul studiului, Richard Bal¬ding, a declarat pentru cotidia¬nul Daily Mail că din ce în ce mai multe persoane dețin un smartphone în ziua de azi. ”Efectele pe care le au asupra vieții lor și timpul pe care ei îl petrec butonându-le sau plimbân¬du-și degetele pe ecranele lor tactile este, cu toată sinceritatea, destul de îngrijorător”, spune el.

Studiul a mai stabilit și că 37% dintre adulți sunt dependenți de telefonul lor mobil. La adolescenți, această dependență ajunge la 60%. În plus,dependența de Internet poate avea consecințe la fel de grave ca și dependența de anumite droguri sau băuturi alcoolice.

Cercetătorii au ajuns la această constatare după ce au comparat imaginea scanată a creierului unor tineri împătimiți de Internet cu a altora, mai puțin pasionați de web. Au putut observa la împătimiții de net o deteriorare a zonei cerebrale responsabile de prelucrarea emo¬țiilor, a atenției și a luării de decizii.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră