EXCLUSIV. În curând, la Institutul „Matei Balş” va funcţiona unicul laborator de biosiguranţă din ţară destinat cercetării şi cazurilor de febre hemoragice tip Ebola

10 Sep 2015
EXCLUSIV. În curând, la Institutul „Matei Balş” va funcţiona unicul laborator de biosiguranţă din ţară destinat cercetării şi cazurilor de febre hemoragice tip Ebola
Profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, are motive să aştepte sfârşitul acestui an. La finelele lunii noiembrie, va da în folosinţă unicul laborator de biosiguranţă din ţară şi chiar din această parte a Europei, destinat cercetării şi cazurilor de febre hemoragice, cum este Ebola. De asemenea, se vor finaliza lucrările la Pavilionul pentru copii. Şi în interviul acordat în exclusivitate, evident nu puteam rata subiecte ca „poliomielită”, gripa 2015-2016, terapia cu interferon free... Domnule profesor, ce se construieşte la Institutul „Matei Balş”?

Un laborator în sistem de biosiguranţă P3 şi P4. Asta înseamnă presiuni negative – pozitive între coridor şi sala de lucru. Astfel, în momentul în care se deschide sala, aerul de pe coridor să pătrundă în sala şi nu invers, ceea ce împiedică ieşirea în exterior a microorganismelor. Sistemul P 4 este pe principiul nimic nu intră nimic nu iese. Este o zonă strict asigurată, cu zone de decontaminare strictă la ieşirea din aria respectivă, cu sistem de ventilaţie închis, sistem de reţea de apă închis. Totul se colctează în containere, se decontaminează de o companie specializată, neexistând nici un pericol pentru personalul care lucrează acolo sau pentru mediu. În zona de biosiguranţă P4 se lucrează numai cu costume speciale, asemănătoare celor de la NASA.

Care este destinaţia acestui laborator deosebit?

Ne deschide perspective deosebite de cercetare.  El este destinat cazurilor de febre hemoragice sau alte boli a căror etiologie nu se cunoaşte, dar pot fi de cauză infecţioasă, cum a fost SRAS-ul, cum au fost, iniţial, virusurile gripale de tip pandemic, de exemplu. Printre altele, în acest laborator se poate lucra şi cu virusuri tip Ebola.

Mai există un asemenea laborator în ţară?

Nu. Acesta este unic în ţară şi chiar în această parte a Europei. Lucrările au început în luna mai şi în noiembrie, sper, să se finalizeze şi sunt finanţate din fonduri europene.

Cine va lucra în acest laborator?

În proiect sunt prevăzute 17 posturi de cercetători tineri. Din care avem cinci, pe care deja i-am pus la lucru, care se pregătesc. Ei au făcut aplicaţii la granturi şi, evident, sursa de finanţare pentru ei nu o reprezintă salariul de aproximativ 1.400 de lei.

Laboratorul este dotat cu aparatură de ultimă generaţie. Vorbim de spirometrie de masă, de dotări la nivel superior. Ne-am chinuit cinci ani cu acest proiect. El nu a fost aprobat până când nu a apărut Ebola. Un evaluator din Vest ne-a întrebat de ce avem nevoie noi de acest laborator. Iată că, acum,după episodul Ebola din Africa de Vest avem şi răspunsul.

Şi am mai văzut schele şi la Pavilionul copiilor...

Terminăm Pavilionul pentru copii, de consolidat şi completat în totalitate. El va avea o capacitate de 320 de locuri, în saloane cu două paturi. Iar la parter, în curând, inaugurăm noile camere de primiri a pacienţilor, respectiv urgenţe şi cameră de gardă. Şi aceste construcţii vor fi încheiate la sfărşitul lunii noiembrie.Trebuie să spun că, la ora actuală, Institutul nostru este la nivel de genetică moleculară, facem subtipări de virusuri prin secvenţiere genetică, lucrăm cu bacteriofagi,

Poliomielita: Virusul vaccinal şi virusul sălbatic

Toată lumea vorbeşte de imigranţi şi poliomielită. Ce trebuie să ştim de virusurile polio?

Virusurile polio sunt sălbatice. Ele dau poliomielita şi contra lor ne vaccinăm. În prezent, noi nu avem cazuri de poliomielită. Deja noi am trecut de la vaccinarea tip oral la forma de administrare intramusculară.

Dar trebuie să ne vaccinăm, deoarece virusul vaccinal, eliminat prin scaun de copiii vaccinaţi, prin pasaje repetate de la o persoană la alta, îşi poate creşte virulenţa şi poate genera poliomielita. Virusul vaccinal este un virus atenuat prin metode specifice. Dacă în jur este populaţie nevaccinată, la unii poate genera boala. Virusul vaccinal este la baza celor două cazuri de poliomielită confirmate în Ucraina. Virusurile care sunt la originea cazurilor de poliomielită din Siria sunt „sălbatice”, foarte agresive.

Suntem în pericol de poliomielită?

Nu. Vaccinul anti polio este în schema de vaccinare. Avem acoperire vaccinară de peste 85%, dar ar trebuie să fie de 95%. Asta este una dintre consecinţele curentului anti-vaccin care încep să se vadă. Dar cei care le refuză copiilor dreptul la sănătate prin nevaccinarea lor, trebuie să-şi asume şi riscul că aceştia se pot îmbolnăvi grav şi chiar pot muri. De exemplu, poliomielita, până să lase sechele, te omoară. În prezent, avem combinaţii de trei, patru, cinci, şase antigene într-un singur vaccin. Trebuie să ţinem seama că persoanele care urmează să călătorească în zone endemice din Africa, India, Siria etc. trebuie să facă vaccinul anti polio injectabil, în doză unică.

Domnule profesor, ar trebui să fim îngrijoraţi în privinţa izbucnirii unor infecţii odată cu intrarea în ţară a imigranţilor?

Nu trebuie să ne facem probleme în mod special. Gândiţi-vă câte avioane aterizează pe Otopeni în fiecare zi, care vin cu pasageri chiar din zonele amintite. Mesajul meu este unul simplu: să demonstrăm că suntem oameni cu imigranţii şi refugiaţii. În rest, noi trebuie să respectăm regulile obişnuite ale igienei personale. Aceste persoane vor fi monitorizate în centre speciale o perioadă de aproximativ trei săptămâni, pentru a vedea dacă nu se formează vreun focar de infecţie şi, probabil, se vor face şi teste rapide de HIV, hepatită B, C....

Gripa 2015-2016 „urâtă”


Cum se conturează sezonul gripal 2015-2016?

Până la această oră este asemănător celui de anul trecut, adică un sezon gripal „urât”, de aceea recomandarea mea este să ne vaccinăm. Şi când spun sezon gripal urât mă refer la faptul că am avut decese din cauza gripei, şi la copil, şi la adult, am avut complicaţii grave date de cele două virusuri de tip gripal A şi B, manifestate prin insuficienţă respiratorie severă, foarte mulţi pacienţi având nevoie de ventilare. Toţi trebuie să ne vaccinăm, dar mai ales femeile însărcinate, persoanele suferinde de obezitate, diabet, care pot face forme severe de gripă, adesea mortale.

Iată că avem şi interferon free...

Institutul „Matei Balş” are capacitatea de a trata foarte mulţi pacienţi. Avem maşini fibroscan, fibromax reactivi pentru secvenţiere pentru genotipare, toate acestea pentru stadializarea bolii. Stăm foarte bine în privinţa monitorizării pacientului şi a evaluării eventualei vindecări. Cu schemele noi de tratament, vindecare poate atinge şi 98%, chiar de 100%, în funcţie şi de contextul clinic al pacientului. Terapia cu interferon free durează 12 săptămâni, După încheierea terapiei, urmează alte 12 săptămâni de monitorizare a pacientului. Cu actualele scheme, viremia scade în 2 – 3 zile şi, practic, putem avea pacienţi cu virus nedetectabil.

Cine este eligibil pentru această terapie?

Orice pacient cu încărcătură virală pozitivă pentru virusul hepatitei C ar trebui să intre pe acest tratament, indiferent de stadiul de evoluţiei a bolii. Dar, în funcţie de resurse, se va stabili dacă, pe lângă cei care sunt cu boală în stadiu avansat, vor intra şi cei în stadii medii. În momentul de faţă, există un protocol al Ministerului Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate în care intră ciroza, respectiv fibroza gradul IV, necomplicată, şi fibroza gradul III, pacienţi care au şi o serie de comorbidităţi importante, de exemplu diabet insulinorezistent etc.

Terapia cu bacteriofagi


La Institutul „Matei Balş” se efectuează printre altele terapia cu bacteriofagi. Domnule profesor, mai întâi spuneţi-ne pentru ce infecţii este indicată această terapie?

Deocamdată, numai pentru infecţii cutanate (celulită necrozantă, escare... infecţii cu stafilococi, cu pioceanic...). Este vorba de infecţii cutanate trenante, profunde. Acolo, unde deja ştim că antibioticele nu mai fac faţă pentru că nu mai pot pătrunde, deoarece vasele sunt distruse, folosim această terapie, care are o componentă de cercetare. De exemplu, această terapie o folosim în cazuri de osteomielite supurate. Prin aceşti bacteriofagi încercăm să ajungem până la nivelul osului şi să distrugem bacteriile care se ascund în os..

De fapt, ce sunt bacteriofagii?

Bacteriofagii sunt nişte virusuri care omoară bacteriile. Terapia începe cu identificarea bacteriei care generează infecţia cutanată, după care aplicăm o soluţie care conţine un bacteriofag specific pentru bacteria identificată. În combinaţie cu terapiile locale, aceste bacterii sunt îndepărtate treptat şi ţesutul începe să se refacă.

Vă mulţumesc.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră