De ce nu e bun zahărul? Pentru că este hrana preferată a celulelor canceroase ale pancreasului

24 Sep 2015
De ce nu e bun  zahărul? Pentru că este hrana preferată a celulelor canceroase ale pancreasului
 Zahărul nu este neapărat un aliment care să protejeze sănătatea omului. Dimpotrivă, ar putea contribui la luarea în greutate şi chiar ar favoriza cancerul. Evident, totul depinde de calitate şi cantitate.

Când nu ţinem seama de aceste proprietăţi, zahărul poate fi cauza depăşirii greutăţii normale şi chiar a unor forme de cancer. Şi nu-i totul. Consumul excesiv de zahăr este cauza secreţiei în exces de insulină, car poat stimula multiplicarea celulelor, inclusiv a celor canceroase. Chiar insulina poate provoca secreţia hepatică a unui alt hormon, insuline growth factor (IGF1), care aţionează, la rândul ei, ca un factor de creştere pentru celulele canceroase.

Ideal este să evităm dulciurile care au o cantitate mare de zahăr (foietajele, băuturile carbogazoase, biscuiţii etc.), inclusiv dulciurile care conţin fructoză rafinată, un agent de îndulcire, utilizat în exces în produsele industriale.

Or, multe studii consacrate consecinţelor zahărului asupra sănătăţii arată că acest sirop de glucoză-fructoză favorizează creşterea celulelor canceroase ale pancreasului, constiutind hrana preferată a acestora.

Aspartam, stevie...

Dezbaterile privitoare la aspartam au apărut chiar din clipa intrării acestui îndulcitor pe piaţă. În 2011, Institutul Ramazzini (Italia) arăta că, la rozătoare, expunerea cronică la aspartam arecaefect apariţia cancerelor.

Pentru doctorul laureant Chevallier, nutriţionist, „este mai înţelept să evitaţi aspartamul, cu atât mai mult cu cât nu aduce nici un beneficiu nutriţional şi întreţine gustul pentru dulce”.

Iar în privinţa steviei, acest îndulcitor natural, tradiţional, folosită în America de Sud, profesorul Michel Crepin spune că „este un agent de îndulcire interesant, deoarece cu indexului lui glicemic 0, nu este metabolizat de organismul omului”.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră