Prof. dr. Dragoş Vinereanu: Prognosticul în insuficienţă cardiacă este mai prost decât în majoritatea formelor de cancer

06 Mai 2016 | scris de Magda Marincovici
Prof. dr. Dragoş Vinereanu: Prognosticul în insuficienţă cardiacă este mai  prost decât în majoritatea formelor de cancer

Dr. Ovidiu Chioncel, şef de secţie în cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare "Prof. C.C. Iliescu, avertizeazăcă că "una din trei persoane moare sau se reinternează în anul următor ultimei spitalizări. 7,4% dintre pacienții cu  insuficienţă cardiacă mor în spital. 9 din 10 pacienți nu știu că suferă de insuficiență cardiacă" . 

Prof. dr. Dragoș Vinereanu, şef de secţie la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti,  spune că mortalitatea în spital din cauza insuficienței cardiace este de  8%.  "Prognosticul este mai prost decât la majoritatea formelor de cancer, cu un tratament care cel puțin deocamdată este limitat și cu resurse din partea societății imense pentru tratamentul acestor pacienți și pentru reintegrarea lor socială", atrage atenţia prof. dr. Vinereanu. 

Potrivit specialiștilor,  insuficiența cardiacă reprezintă principala cauză de deces cardiovascular în România, plasându-se pe aceeaşi poziţie cu infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral.

Insuficienţa cardiacă este asociată cu câteva simptome nespecifice: oboseală, probleme de respiraţie, tahicardie, tuse, edeme.

Această afecţiune este caracterizată prin incapacitatea inimii de a mai pompa sânge în mod corespunzător, ceea ce limitează aportul de oxigen şi produse nutritive, în special către organele vitale.  

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră