Dr. Marius Geantă: Nouă din zece români habar n-au că suferă de insuficiență cardiacă

29 Iul 2016 | scris de Magda Marincovici
Dr. Marius Geantă: Nouă din zece români habar n-au că suferă de insuficiență cardiacă

"Insuficiența cardiacă este prima cauză de internare în spitalele din România, iar supraviețuirea la cinci ani de la diagnosticul de insuficiență cardiacă este mai mică decât în multe forme de cancer. Sunt informații pe care le-am extras din acest document (n.r. — un raport al Grupului pentru Insuficiență Cardiacă al Societății Române de Cardiologie)", a precizat Geantă, la o întâlnire cu presa consacrată insuficienței cardiace, parte a programului de informare și educare "Health Innovation Agenda".

Doctorul Marius Geantă ne reamintește că insuficiența cardiacă este o boală cronică gravă: inima nu mai poate pompa  suficient de sânge spre organe, pentru a susține funcționarea acestora.

În țara noastră, principalele cauze ale  insuficienței cardiace sunt infarctul miocardic și alte tipuri de boli coronariene, hipertensiunea arterială, boli ale valvelor inimii și malformațiile congenitale cardiace.

Aproximativ 35% dintre pacienți prezintă insuficiență cardiacă cu grad ridicat de severitate. Acești pacienți au o calitate a vieții extrem de scăzută din cauza problemelor psihologice, reacțiilor adverse la tratament și limitărilor de ordin social.

În opinia doctorului Marius Geanta, pentru a reduce numărul alarmant al românilor cu insuficiență cardiacă sunt necesare conștientizarea consecințelor acestei boli și factorii de risc, crearea unei baze de date la nivel național privitor la această boală, a unei rețele de unități medicale specializate în diagnosticarea și tratamentul bolii. 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră