INFORMAȚII OFICIALE despre coronavirus în România

27 Feb 2020
INFORMAȚII OFICIALE despre coronavirus în România

Primul român confirmat cu coronavirus a fost confimat, miercuri, la Institutul Matei Balș din București. Instituţia a făcut publice toate informaţiile legate de coronavirus şi transmite oamenilor să se informeze doar din surse oficiale.

În acest moment, 99 de persoane se află în carantină, iar 5.667 persoane sunt monitorizate la domiciliu. 17 probe prelevate se află în analiză.

Autoritățile au deschis o linie Telverde pentru informații despre coronavirusul Covid-19. Pentru urgențe, oamenii sunt sfătuiți să sune la 112.

„Rugăm cetățenii să apeleze numărul unic de urgență 112 doar pentru situații de urgență, iar pentru solicitarea de informații să apeleze linia Telverde. Programul de funcționare al liniei verde este zilnic, între orele 08.00 și 23.00, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică. La această linie telefonică pot fi solicitate informații despre modul în care se manifestă virusul, modalități de prevenire a îmbolnăvirii și alte detalii legate de conduita preventivă”, potrivit unui comunicat al grupului de comunicare strategică.

Președintele Klaus Iohannis a transmis joi un mesaj pe Facebook în care face, din nou, apel la calm, în legătură cu subiectul coronavirus. Președintele le transmite românilor că nu există niciun motiv real de panică și cere mass-media să trateze cu responsabilitate subiectul. 

„Dragi români,

Este normal să tratăm cu toată seriozitatea situația generată de apariția cazurilor de coronavirus în Europa și de confirmarea unui caz pe teritoriul României, dar nu există niciun motiv real de panică. Infecția cu acest virus provoacă în marea majoritate a cazurilor doar simptome ușoare, dureri în gât, tuse și febră, ca în orice răceală. Așadar, comportamentul firesc pe care fiecare dintre noi trebuie să îl avem acum este de a aplica cu rigurozitate recomandările autorităților și de a ne informa constant din surse credibile și oficiale”, a scris Klaus Iohannis.

Președintele transmite că instituțiile au luat deja toate măsurile care se impun pentru a împiedica răspândirea virusului. Klaus Iohannis cere instituțiilor de presă să trateze cu responsabilitate subiectul.

„Instituțiile responsabile au luat toate măsurile care se impun pentru a împiedica răspândirea acestui virus în țara noastră și a limita efectele sale negative. Să fim solidari în a descuraja orice încercări de a crea senzaționalul în aceste momente. Răspândirea de știri alarmiste sau chiar de știri false poate genera o epidemie de panică, cu consecințe nocive pentru semenii noștri. Să contribuim, cu responsabilitate, la preluarea informațiilor utile de prevenție și să avem grijă să protejăm vârstnicii și persoanele mai vulnerabile, cele care suferă deja de boli cronice”, a mai scris președintele.

Mesajul președintelui este însoțit de o imagine care conține sfaturile de care cetățenii trebuie să țină cont. Printre acestea, să se spele pe mâini cât mai des, să nu își atingă nasul, ochii, gura dacă mâinile nu sunt curate, să își acopere nasul și gura atunci când strănută sau să nu folosească medicamente antivirale sau antibiotice fără sfatul medicului.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră