Ce este difteria? O infecţie contagioasă, ce poate provoaca moartea pacienţilor nevaccinaţi antidifteric

27 Iun 2015
Ce este difteria? O infecţie contagioasă, ce poate provoaca moartea pacienţilor nevaccinaţi antidifteric
 Difteria este o boală infecţioasă, contagioasă, provocată de bacteria Corynebacterium diphteriae. Medicii ne reamintesc şi insistă asupra faptului că difeteria poate fi prevenită prin vaccinul antidifteric administrat cu vaccinul antitetanic şi antipertussis (DTP), cu rapel pentru a asigura imunitatea. Vaccinarea începe la vârsta de 2 luni.

Difteria în forma respiratorie poate fi cauzatoare de paralizii ale membrelor şi ale muşchilor respiratori. În acest caz  pacientul trebuie spitalizat într-o secţie de reanimare pentru a se evita decesul.

Difteria este localizată în zona amigdalelor, faringelui, laringelui şi nasului, afectează mai ales copiii. Difteria se transmite atunci când bolnavul tuşeşte, strănută şi răspândeşte bacteria care provoacă boa.a De asemenea, difteria poate fi luată şi prin contactul cu obiecte folosite de bolnav. Principala sursă a bacteriei sunt persoanele purătoare sau bolnave de difterie care au bacilii difterici în zona gâtului sau a nasului. Bolnavul de difterie are durere în gât, prezintă inflamarea gâtului şi ganglionilor din zona gâtului,  febră (aproximativ 38 de grade Celsius), stare de oboseală şi lipsa poftei de mâncare.   

Pentru a ne proteja de această infecţie importantă este vaccinarea. De asemenea, bolnavul de difterie va fi izolat pentru a limita contactul cu alte persoane, ne vom spăla pe mâini cu multă apă şi săpun pentru a reduce riscul să luăm bacili difterici de pe clanţe, obiecte sau suprafeţe posibl contaminate.

 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră