Înecul pe uscat sau moartea care vine după o săptămână de la bălăceala în apă!

25 Aug 2017 | scris de Magda Marincovici
Înecul pe uscat sau moartea care vine după o săptămână de la bălăceala în apă!

Este un fenomen rar și dramatic, victimă fiind Francisco Delgado, un copil de patru ani. Copilul s-a scăldat și după o săptămână a decedat dintr-o cauză mai puțin cunoscută, numită ”înec pe uscat” sau înec secundar. Povestea cu un deznodământ trist este prezentată de closer.fr. 

Trebuia să fie o sărbătoare. Memorial Day, programată în fiecare an, în ultima zi de luni a lunii mai, reprezintă un omagiu adus membrilor forțelor armate din SUA căzuți în războaie. Tara, soțul ei Frankie și micuțul Francisco erau pentru acest memorial în Texas City Dike, într-un loc de odihnă și scăldat fără pericol, binecunoscut turiștilor din zonă. Cuplul era cu ochii pe copil, care era extrem de fericit.

Apa în care se bălăcea era până la genunchi, își amintește mama. Ziua se anunța perfectă. Îl privea pe Francesco și nimic nu anunța ceva rău. Totuși, imediat după ce a ieșit din apă, copilul a început să vomite și avea diaree.

Părinții au luat copilul și au plecat acasă, convinși că acesta a răcit și că s-a deranjat la stomac. Răul părea că se atenuează. Dar după numai trei zile, pe 3 iunie, Francesco se plângea de dureri. "Îmi spunea că îi este rău", relatează tatăl. Brusc copilul s-a întins în pat și a adormit. Părinții, neliniștiți, credeau că răul ar veni de la oboseala acumulată în timpul săptămânii. Dar, după câteva ore, copilul s-a trezit plângând din cauza durerilor și cu probleme de respirație. ”Eram disperați și panicați”, spune tatăl. 

Au dus copilul imediat la spital, dar era prea târziu. ”Am intrat în salon, îl vedeam în pat și pe medicii care încercau imposibilul pentru a-l readuce la viață", povestește Tara. "Le-am cerut medicilor să mă lase să-mi iau copilul în brațe, gândind că are nevoie să mă simtă aproape. În zadar".

Părinții au primit vestea că micuțul lor a decedat din cauza ”înecului pe uscat”.  ”Acest fenomen provoacă blocarea faringelui din cauza ingestiei de apă, ceea ce împiedică lichidul să se infiltreze în sistemul respirator, explică medicul. Dar, totodată, plămânii nu mai primesc oxigen. De asemenea, apa poate fi colectată în plămâni. Apa inhalată în plămâni poate irita învelişul interior al acestora. Asta cauzează inflamarea şi umflarea  plămânilor, făcând aproape imposibilă inspirarea oxigenului şi expirarea dioxidului de carbon. În funcţie de cantitatea apei inhalate şi de calitatea acesteia (apă din mare sau apă potabilă), fenomenul poate surveni în câteva ore sau o zi.

Copilul nu a mai putut respira în mod normal și a murit câteva zile mai târziu prin insuficiență respiratorie. 

Copleșiti de durere, Tara și Frankie au mai găsit puterea de a povesti drama lor pentru a-i alerta pe alți părinți în legătură cu acest risc. "Nu l-am văzut că a înghițit apă, dar este posbil ca o cantitate mică să fi înghițit la un moment dat. Vă rugăm să vă supravegheați copiii și să nu treceți cu vederea niciun semn de alertă", transmit cei doi părinți îndurerați. 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră