În viitor, inimile vor fi "reparate” cu frunze de spanac!?

30 Mar 2017 | scris de Magda Marincovici
În viitor, inimile vor fi "reparate” cu  frunze de spanac!?

Mulţi pacienţi cu probleme cardiace sunt în aşteptarea unui transplant de inimă. Poate fi o aşteptare, uneori, de luni chiar de ani. În aceste condiţii, cercetătorii au avut ideea de a adapta ţesutul vegetal al frunzelor de spanac la caracteristicile ţesutului cardiac al omului, transmite franceinfo.  

Această descoperire, care pare decupată dintr-un scenariu SF, este prezentată în revista Biomaterials. Ea porneşte de la o observaţie simplă: reţeaua vasculară a plantelor şi a animalelor este foarte asemănătoare. În aceste condiţii, mai rămâne doar să se adapteze ţesutul vegetal la exigenţele unei grefe de ţesut cardiac. 

 

 

Pentru aceasta, cercetătorii au perfuzat frunzele de spanac cu o soluţie ce conţine un detergent. După şapte zile, frunzele de spanac au devenit transparente, semn al decelularizării complete. Doar peretele celulelor, compus în principal din  celuloză, a rămas intact, formând un fel de cadru vascularizat. 

Noua tehnică are un dublu avantaj: celulele vegetale sunt eliminate, ceea ce previne  procesul de rejectare; celuloza, material biocompatibil, ce favorizează reapariţia ţesuturilor, este conservată. 

Este esenţială oxigenarea optimă a ţesuturilor cardiace. Pentru aceasta, cercetătorii au evaluat capacitatea acestui cadru vegetal de a permite circulaţia fluxului sanguin fără obstacole. Ei au arătat că trecerea particulelor cu diametrul echivalent celui al globulelor roşii (celule ale sângelui care transportă oxigenul până la celulele corpului) erau compatibile cu dimensiunea acestor vase vegetale. Apoi, cercetătorii au reuşit recelularizarea cadrului frunzei de spanac cu celule umane. Acestea s-au inserat în scurt timp în pereţii vegetali şi şi-au reluat  funcţiile celulare. După aproximativ cinci zile de la colonizarea cadrului vegetal cu celule cardiace provenite din celule suşe, acestea aveau capacitatea de a se contracta, funcţie esenţial pentru inimă.

Avantajul major al acestui sistem este că frunzele plantelor decelularizate vor putea fi folosite pentru crearea de grefe autolog, prin folosirea celulelor pacienţilor, care sunt în aşteptarea unui transplant. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră