În faza testelor, un nou medicament contra astmului bronșic

18 Sep 2017 | scris de Magda Marincovici
În faza testelor, un nou medicament contra astmului bronșic

Cercetătorii de la Universitatea din Bonn au descoperit un nou ingredient farmaceutic, care ar putea fi mai eficient ca actualul medicament, folosit în mod curent în crizele de astm, anunță Sciences et Avenir. 

În susținerea acestei descoperiri, aflată în perioada testelor, Sciences et Avenir, subliniază că, în Franța, astmul afectează 4 milioane de persoane și ar fi direct responsabilă de 2.000 de decese, potrivit INSERM. 

În România, se estimează că aproape un milion de persoane sunt afectate de această boală. Potrivit Societății Române de Penumologie, astmul bronșic este o boală cronică inflamatorie ce afectează bronhiile. Pe fondul inflamației cronice din bronhii se produc episodic crize: spasme ale bronhiilor, care se îngustează brusc. Pacientul simte că se sufocă, îi este mai greu să expire decât să inspire aer, se aud zgomote (șuierături) la respirație.

În prezent, substanța activă cea mai utilizată în caz de criză este Salbutamol. Iată că descoperirea cercetătorilor de la Universitatea din Bonn, publicată în revista Science Translational Medicine, este o veste bună pentru suferinzii de această boală. 

Medicamentul folosit în prezent are efect bronhodilatator, adică permite destinderea mușchilor bronșici, bronhiile se dilată, permițând pătruderea unui volum de aer normal.

Cercetătorii de la Universitatea din Bonn au fost interesați de Ardisia Crenata, o plantă originară din China. Cercetătorii au studiat frunzele acestei plante, care conțin o substanță, pe care au numit-o FR900359. După ce a fost testată, prin inhalare de către șoareci afectați de astm, echipa a făcut un anunț categoric: FR900359 este mai eficientă comparativ cu medicamentul folosit în prezent.

Evident, asta nu înseamnă că noul medicament, care folosește această substanță, va fi disponibil mâine. Mai sunt necesare teste pe oameni ceea ce se derulează de-a lungul mai multor ani. Totuși, cercetătorii au efectuat teste pe celule bronșice umane  în cutiile Petri (vase de sticlă sau plastic folosite în laboratoare pentru culturile de celule) și pe un sistem respirator complet ex-vivo și rezultate obținute sunt la fel de promițătoare ca în cazul rozătoarelor.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră