În Europa, România are cea mai lungă perioadă de aprobare a studiilor clinice

23 Mar 2017 | scris de Magda Marincovici
 În Europa, România are cea mai lungă perioadă de aprobare a studiilor clinice

În Europa, România are cea mai lungă perioadă de aprobare a studiilor clinice, respectiv 25 de săptămâni, comparativ cu 18 săptămâni în Rusia, 11 săptămâni în Lituania, 14 săptămâni în Polonia, 11 săptămâni în Ungaria, semnalează un recent studiu. 

În consecinţă, în ţara noastră se înregistrează o scădere a numărului studiilor clinice de la 254, în 2011, la 184 de aprobări oferite în 2016. 

În ceea ce privește ariile terapeutice, oncologia, hematologia, reumatologia, imunologia și bolile metabolice sunt cele mai studiate arii terapeutice în România, în anul 2015, cu o pondere de 60% din totalul de studii clinice.

,,Pacienții români au nevoie de soluții pentru a fi tratați cu medicamente de ultimă generație, în contextul în care, pentru mulți dintre ei, acest tip de tratamente reprezintă ultima sau singura lor șansă de a mai lupta cu boala.
Studiile clinice reprezintă o astfel de soluție pentru toate țările cu un sistem de sănătate dezvoltat, care ar putea fi luate drept exemplu. Un pacient înrolat într-un studiu clinic primește un medicament inovator, la care nu ar avea altfel acces, este monitorizat în permanență și beneficiază, per ansamblu, de o îngrijire medicală apropiată de standardele europene. Pentru comunitatea medicală studiile clinice înseamnă acces la tehnologii avansate și informații de ultimă oră. Pentru sistemul de sănătate înseamnă fonduri mai mari pentru spitalele publice și costuri mai mici cu analizele și tratamentele pacienților și totodată economii indirecte întrucât pacienții se recuperează mai repede și se pot reintegra mai ușor în societate. Iar pentru bugetul statului, industria studiilor clinice contribuie cu milioane de euro anual.
Decidenții din sănătate pot să ia în considerare toate aceste avantaje și să deblocheze procedurile de aprobare a studiilor clinice”, a declarat Radu Rășinar, președintele Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

Raportul ,,Studiile clinice în România” a fost realizat de KPMG în anul 2016 și are la bază colectarea de informații pe baza unui chestionar completat de către principalii jucători din piață.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră