În curând, un vaccin contra cariilor!

23 Sep 2017 | scris de Magda Marincovici
În curând, un vaccin contra cariilor!

Specialiștii de la Institutul de virologie al Academiei chineze a științelor sunt pe punctul de a realiza un vaccin contra cariilor. Rezultatele obținute pe șoareci sunt interesante: vaccinul ar permite reducerea riscului de apariție a cariilor cu 64%, potrivit studiului publicat în revista Scientific Reports, transmite pourquoidocteur.

Vaccinul, numit KFD2-rPAc, acționează asupra unei bacterii, printre cele mai implicate în afectarea danturii: Streptococcus mutans. Aceasta transformă zahărul în acid lactic, care afectează emailul dentar, vulnerabilizând dinții. De asemenea, produce un biofilm care acoperă dinții și permite coloniilor de bacterii să se dezvolte și să atace în liniște.

Cercetătorii chinezi nu sunt la primul test. O primă versiune a vaccinului și-a demonstrat o anumită eficiență, dar și efecte secundare. Un anticorp creat de vaccin provoca inflamații. 

Pentru reducerea acestor efecte nedorite, cercetătorii au modificat proteina creată pentru a provoca imunitatea, astfel încât să se limiteze reacțiile inflamatorii. Și procedeul pare să funcționeze. Fără a diminua capacitatea profilactică contra bacteriei vizate, noul vaccin provoacă de zece ori mai puține reacții inflamatorii. 

Aceste avantaje fac ca KFD2-rPAc să fie un vaccin candidat promițător contra cariilor, subliniază cercetătorii chinezi într-un comunicat. Vaccinul ar fi indicat mai ales persoanelor care locuiesc în zone izolate și nu au posibilitatea de a consulta periodic medicul dentist. 

În lume, 30% dintre persoanele cu vârste între 65 și 74 de ani nu mai au dinții naturali. Or, sănătatea bucco-dentară este foarte strâns legată în special de sănătatea cardiovasculară. În aceste condiții, un vaccin contra cariilor ar reprezenta un real beneficiu în domeniul sănătății publice.  

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră