Cancer: Zece întrebări pe care ar trebui să le puneți oncologului

05 Feb 2017 | scris de Magda Marincovici
Cancer: Zece întrebări pe care ar trebui să le puneți oncologului

Când medicul vă comunică diagnosticul de cancer, starea de șoc este normală și legitimă.  Psihologul Ioana Lepădatu, lector univ. dr.la Universitatea„Spiru Haret” din Braşov spune categoric: DA, medicii trebuie să comunice adevărul însă numai atunci când pacientul este pregătit să primească adevărul. „Comunicarea corectă a diagnosticului este esenţială pentru orice tratament ulterior. Pacientul trebuie să fie pregătit să primească diagnosticul şi în plus şi medicul trebuie să fie pregătit să îl ofere. Dacă pacientul este pregătit să primească diagnosticul, după căderea iniţială inerentă, va putea după accea să înceapă pregătirea”, afirmă psihologul pe site-ul Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.  

Pentru a depăși cât mai bine perioada de tratament și a  învinge boala, iată 10 întrebări pe care ar trebui să le puneți oncologului, propuse de  site-ul doctissimo.fr.
 

Ce tip de cancer am exact?
Cancerele sunt diferite în funcție de localizare, stadiu sau momentul când sunt detectate, vârsta și situația personală a pacientului. De aceea, trebuie să aflați de la oncolog care este gravitatea cazului și șansele dumneavoastră de vindecare.  
 

Aveți experiență în tratarea acestui tip de cancer?
Este important să știți dacă medicul are experiență în abordarea tipului de cancer cu care ați fost diagnosticat. El poate să vă explice în mod corect, pe înțelesul dumneavoastră diferitele etape ale protocolului terapeutic și să evalueze șansele de succes ale tratamentului. 
 

Aceste tratamente sunt rambursate?
Din momentul în care a fost pus diagnosticul, trebuie să știți dacă tratamentele sunt decontate. În Franța, toate tratamentele, examenele și actele medicale sunt rambursate prin ALD (Afecțiune de Lungă Durată). În România, sunt decontate parțial prin programe de sănătate. De asemenea, sunt organizații care se ocupă de pacienții cu cancer: Organizaţia Hospice Casa Speranţei din Braşov, OncoHelp etc. 

Care este durata tratamentului? Cum mă voi simți? 

Este bine ca să fiți informat asupra diferitelor etape ale protocolului terapeutic, durata lui și efectele secundare ale fiecărui tratament. Răspunsurile vă vor ajuta, de exemplu, să evaluați, cu aproximație, cât timp veți absenta de la locul de muncă.   
 

Este ereditar cancerul de care sufăr?
În unele tipuri de cancer (cancerul de sân sau de ovare, de exemplu), ereditatea are un rol major. Se estimează că 8%-10% dintre cancere sunt de origine genetică. Dacă mai mulți membri ai familiei din mai multe generații sunt afectați de aceleași tip de cancer, un consult oncogenetic poate fi util. 
 

Care sunt efectele secundare sau complicațiile cu care mă pot confrunta în timpul tratamentului?
Fiecare tratament contra cancerului este asociat cu efecte secundare. Consecințele intervenției chirurgicale, efectele secundare ale chimioterapiei și radioterapiei sunt diferite și trebuie să fiți informați astfel încât să vă pregătiți suficient, împreună cu medicul, pentru noi soluții. 
 

În afara tratamentului, trebuie să modific ceva în alimentație și stilul de viață?
Se observă că pacienții suferinzi de cancer care își mențin sau își reiau activitatea fizică, evident adaptată noii situației sau mai puțin obositoare, au un tonus psihologic mai bun. În afara profesiei, perioada în care faceți tratament face parte din viața dumneavoastră. Asta nu înseamnă că trebuie să vă izolați, să vă abandonați prietenii, viața dumneavoastră socială. Izolarea nu vă ajută să luptați contra bolii. În schimb, pentru ca tratamentele să aibă efectele dorite, trebuie să adoptați un stil de viață echilibrat, sănătos. Și în acest sens, medicul vă poate face recomandările optime. 
 

Voi putea beneficia de îngrijire medicală de suport?
Îngrijirea de suport nu este rezervată doar cancerului metastazat. Indiferent de stadiul bolii, puteți beneficia de consultații psihologice, de nutriție, de masaj, cursuri de yoga... În acest mod, veți putea depăși mai ușor perioada de tratament și veți avea resurse de a vă reface din punct de vedere psihic și fizic. Împreună cu medicul, trebuie să vă informați unde trebuie să apelați pentru acest tip de îngrijiri. 
 

Care sunt consecințele cancerului asupra sexualității și fertilității?
Este o întrebre importantă, deoarece tratamentele pot avea consecințe asupra sexualității (scăderea libidoului, uscăciune vaginală...) și asupra ciclului menstrual (întreruperea ciclului, menopauză precoce). Dacă sunteți o femeie tânără și doriți să aveți copii, este indicat să vă informați ce soluții aveți în cazul dumneavoastră. 
 

Trebuie să-mi anunț copii sau părinții?
Răspunsul rămâne la aprecierea fiecărui pacient. Totuși este preferabil să aflați totul, precis despre tratament, despre întregul procol înainte de a vorbi cu apropiații. În acest mod, cei apropiați vor fi mai puțin șocați tocmai pentru că dumneavoastră veți putea să le explicați modul de derulare a tratamentelor. Medicul este obișnuit cu această întrebare, așa că nu ezitați să-i cereți părerea asupra modului cel mai bun în care trebuie să acționați. 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră