Campanie de testare gratuită pentru HIV şi virusurile hepatitelor B şi C

15 Oct 2015
Campanie de testare gratuită pentru HIV şi virusurile hepatitelor B şi C
 60% dintre români nu s-au testat niciodată pentru hepatitele B şi C, iar una din cinci persoane nu s-ar vaccina împotriva virusului hepatitei B, deşi medicul ar face această recomandare, avertizează un studiu prezentat recent de Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş”. „Populaţia tânără, de la elevi la studenţi, ignoră atât prezenţa HIV, cât şi a virusurilor hepatitei B şi hepatitei C. Dacă pentru virusul hepatitei B mai pot să înţeleg, pentru că România beneficiază de un program de imunizare încă de la prima zi de la naştere, dacă pentru virusul hepatitei C lumea a aflat că avem un tratament care vindecă într-un procent foarte mare această infecţie, pentru HIV nu mai înţeleg. Pentru că HIV reprezintă în continuare un element pandemic”, precizează prof. dr. Adrina Streinu-Cercel.

Pe acest fond, INBI „Prof. dr. Matei Balş”, împreună cu mai multe ong-uri, derulează o campanie de testare gratuită, informare, comunicare şi educare la nivel naţional, în perioada octombrie 2015 - aprilie 2016. Campania „H-Alert” promovează testarea pentru HIV şi virusurile hepatitaelor B şi C, screening naţional şi servicii pentru utilizatorii de droguri injectabile. “Este foarte important ca oamenii să ştie că testarea poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte. Infecţia cu HIV sau cu virusurile hepatitelor B şi C evoluează de multe ori fără simptome şi poate fi confundată uneori cu alte infecţii. Singura modalitate de afla este testarea”, subliniază prof. dr. Streinu-Cercel.

Testarea se poate face în nouă centre şi laboratoare partenere, specificate pe site-ul campaniei www.h-alert.ro

 „Mergem cu 18 linii de testare în populaţia generală, se testează sângele şi produsele de sânge, în reţeaua de TBC se testează orice pacient cu TBC. Şoferii de cursă lungă dacă depăşesc şase luni în afara ţării beneficiază de testare gratuită, la căsătorie cerem testare HIV. Ne interesează să se facă testarea şi, dacă este cazul, persoana respectivă este direcţionată spre reţeaua de boli infecţioase. Avem puncte în grupurile de bărbaţii care fac sex cu bărbaţi. Avem antene, prin ong-uri, printre prostituate. Sunt caravane care merg pe centură pentru teste. Avem legături cu cei care se droghează la seringă. Aici colaborăm cu Agenţia Naţională Anti-Drog şi ong-urile care activează în această zonă.”, explică prof. dr. Streinu-Cercel.

Această campanie va permite colectarea multor informaţii preţioase. Ele vor fi puse pe harta României şi acolo unde se adună problemele, împreună cu epidemiologi şi cu direcţiile de sănătate publice. se vor stabili cauzele şi soluţiile.

Prof. dr. Streinu-Cercel apreciază că, în ţara noastră, „la o persoană cu HIV pozitiv diagnosticată ar putea fi alte 3 cu HIV pozitiv nediagnosticate, atenţie, doar în grupurile la risc, nu şi pentru celelalte persoane care sunt în evidenţe active. Pentru că, în ţara noastră, datorită programului naţional de supraveghere a infecţiei HIV/SIDA din 1996, are bob cu bob numărat. Şi se ştie fiecare persoană unde este. Iar lucrul bun pe care putem să-l spunem azi este că rata de supravieţuire este foarte apropiată de cea a unei persoane care nu este infectată cu HIV”.  

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră