Aflaţi de la prof. dr. Maria Dorobanţu de ce jumătate dintre românii adulţi sunt expuşi atacului cerebral!

17 Mai 2016 | scris de Magda Marincovici
Aflaţi de la prof. dr. Maria Dorobanţu de ce jumătate dintre românii adulţi sunt expuşi atacului cerebral!

Prof. dr. Maria Dorobanţu subliniază că, din păcate, românii nu prea mai sunt atenţi la greutatea corporală, la ceea ce mănâncă, la faptul că fumează, consumă multă sare (12 grame, în loc de 5-6 grame). De aceea este nevoie de modificarea stilului de viaţă. Pentru că sunt tineri de 30 de ani cu 40 de kilograme peste greutatea normală, sedentari, cu aport exagerat de sare, care, în cel mult 10 ani, pot face accidente vasculare cerebrale. De aceea este necesară o lungă şi susţinută activitate concertată de prevenţie”.

În opinia acad. prof. dr. Victor Voicu, „hipertensiunea se tratează pentru a preveni accidentele majore şi scurtarea vieţii”,  ceea ce presupune educaţie la nivel populaţional.

Potrivit proiectului SEPHAR III, peste 76% dintre românii hipertensivi sunt la risc înalt şi foarte înalt de complicaţii.  Pentru că, aşa cum subliniază specialiştii, hipertensiunea nu ea în sine este periculoasă, ci consecinţele ei grave pe termen mediu şi lung, mai ales în asociere cu diabetul, cu hipercolesterolemia etc.

Acad. Victor Voicu avertizează că, potrivit OMS, la ora actuală, în lume, sunt un miliard de hipertensivi. În ţara noastră, sunt 7 milioane de hipertensivi. OMS semnalează că, în 2025, în lume, vor fi 1,56 miliarde de hipertensivi.

Stresul psiho-social şi economic are un rol major în apariţia hipertensiunii. Evident, sistemul cardiovascular răspunde la agresiunea de tip stres, pentru că aşa suntem construiţi. Când suntem alertaţi, când avem emoţii, cresc frecvenţa cardiacă şi tensiunea. Dacă acest tip de agresiune se prelungeşte, tensiunea arterială se resetează, devenind hipertensiune.
Hipertensivul trebuie zilnic să-şi măsoare tensiune arterială pentru modularea dozele medicamentelor, subliniază acad. Victor Voicu.

Prof. dr. Doina Dimulescu, managerul Spitalului de Urgenţă Universitar Elias, spune că principalele complicaţii ale hipertensiunii sunt accidentele vasculare cerebrale, accidentele coronariene şi boala arterială periferică. „HTA este o suferinţă foarte puţin simptomatică la marea majoritate a pacienţilor. Când creşterile tensionale se instalează progresiv, pacienţii hipertensivi sunt descoperiţi fie la controale medicale, fie când fac o complicaţie. În această perioadă, când ei nu sunt conştienţi de existenţa suferinţei, aceştia nu primesc niciun tratament”.

 

 

 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră